Ключовите факти за инфекция с папилома вирус и рак на маточната шийка

Най-важното, което трябва да знаем
Обновена: 18 яну 2013 15:53 | 18 яну 2013 15:53,
0
Ключовите факти за инфекция с папилома вирус и рак на маточната шийка
Снимка: Reuters

 Факт 1. Основният рисков фактор за появата на заболяването е заразяване с човешкия папилома вирус. В над 93% от случаите се открива инфекция с HPV тип 16, 18, 31 или 45. Не всяка инфекция, обаче, преминава в рак.

 
Факт 2.  Жените, започнали полов живот в ранните си тийнейджърски години или тези с много полови партньори, са изложени на много по-висок риск от заболяването.
 
Факт 3. Най-разпространената профилактична и диагностична мярка в развитите страни е т.нар. ПАП тест, известен още като цитонамазка. Това е евтино и съвършено безболезнено изследване, при което от маточната шийка се взимат клетки за изследване под микроскоп.
 
Факт 4. Промените в клетките на маточната шийка се разделят според степента на изроденост. Умерената дисплазия, наречена цервикална интраепителна неоплазия или нискостепенна сквамозна интраепителна лезия, е сравнително честа диагноза. В половината случаи измененията се връщат към нормата от само себе си, поради което ПАП тестът се повтаря след няколко месеца.
 
Факт 5. Повечето неоплазии се развиват като серия от преканцерозни изменения в клетките. Този процес обикновено е бавен и може да бъде открит чрез ПАП теста преди да се достигне до същински рак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари