Окситоцинът предотвратява изневяра

Хормонът държи мъжете на дистанция
23 яну 2013 15:45,
3
Окситоцинът предотвратява изневяра
Източник: Reuters

„Хормонът на любовта“, окситоцин, може да съхрани романтичните чувства и връзката за по-дълго време, като накара мъжете да спазват дистанция от чужди и привлекателни жени.

 

В проучване, проведено от немски учени, взимат участие 57 хетеросексуални мъже, които имат сериозна и дългогодишна връзка.

 

Участниците са разделени в две групи. На първата група е раздаден назален спрей за третиране на носната кухина, а на втората плацебо.

 

След това при участниците влизат няколко сексапилни фотомодела.

 

Групата, използвала назалния спрей с окситоцин, завързва контакт със сексапилните жени известно време по-късно в сравнение с плацебо групата.

 

Изследователският екип е на мнение, че хормонът засилва усещането за лоялност и вярност.

 

Все още не е ясно какво количество окситоцин е необходимо, за да намали риска от изневяра и да помогне за по-дългата продължителност на връзката, обясняват изследователите. За целта са необходим допълнителни проучвания в тази насока.

 

Резултатите от проучването са публикувани в The Journal of Neuroscience.

 

Окситоцинът е хормон, секретиращ се в паравентрикуларното ядро в хипоталамуса. Оттам той се складира в задния дял на хипофизата, откъдето се и отделя, за да изпълни функциите си в тялото. Наричан е още „хормон на любовта“ и се асоциира с чувства като любов и щедрост.

 

В друго проучване учени доказват, че окситоцинът засилва способността на мъжете да съпреживяват и да разбират емоциите на останалите хора, както и да се натрупват знания и опит, на основата на социалните взаимоотношения.

 

Дори се произвеждат парфюми и спрейове на основата на окситоцин, помагащи, по думите на техните създатели, да се създадат по-близки социални контакти.

 

За още здравна информация посетете Puls.bg

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Battlecruiser преди 11 години
bullshit
1
0
 
0
 
! Отговори
Пиерета Ц. от завода преди 11 години
Жените трябва да сипват окситоцин в храната на съпрузите си и те няма да им изневеряват.