Физикална терапия при артроза

В домашни условния или при специалист
29 яну 2013 16:58,
0
Физикална терапия при артроза
Снимка: Reuters

В допълнение към лекарствената терапия при артроза, лекарите препоръчват физикална терапия като спомагателно лечение и за рехабилитация.

В какво се заключава тя? 

Физикалната терапия се фокусира върху укрепване на всички мускули, които контактуват със засегнатата става. По разбираеми причини, повечето проучвания в тази насока са съсредоточени върху колянната става и големия четириглав мускул, който я разгъва.
 
При гонартроза (артроза в колянната става) се акцентира върху упражняване на изпъването на ставата, което постепенно увеличава обема на позволеното движение. Особено важни са аеробните, слабо натоварващи за ставите упражнения. Голям обем клинични данни сочат, че в домашни условия могат да бъдат изпълнявани програми, които значително облекчават симптоматиката при артроза.
 
В осемседмично проучване, сравняващо ползите от програма, включваща тежести, и такава без тежести, изследователите заключават, че двете програми водят до еквивалентно подобрение на ставната функция, измерена чрез скоростта на вървене и мускулната сила, развивана преди поява на усещането за болка. В групата, практикувала упражнения без тежести, обаче, се наблюдава по-добро запазване на дълбоката сетивност (усещането за положението на ставите в пространството).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари