11 факта за рака

Какво знаем за заболяването
4 фев 2013 15:29,
1
11 факта за рака
Снимка: Reuters

 Ракът – този толкова нежелан гост, може да навести всекиго по всяко време, млади и стари, бедни и богати... Той е една от водещите причини за смъртност в човешката популация днес, особено в развитите страни, където средната продължителност на живота е по-висока. С увеличаването на продължителността на живота и в по-слабо развитите страни, обаче, по-ниското качество на здравеопазването там също започва да проличава чрез нарастващата болестност и заболеваемост.

Раковите заболявания са огромно бреме за пациентите, техните семейства и обществото като цяло.

Какво знаем за рака?

1.  Известни са над 100 вида злокачествени заболявания, които могат да възникнат във всеки орган и тъкан. 

2.  По данни на Световната здравна организация, през последните години смъртността от рак е около 8 милиона души на година, което съставлява около 13% от световната смъртност.
 
3.  Може би е донякъде учудващо, че 70% от смъртността от злокачествени заболявания е съсредоточена в страните с нисък и среден доход на глава от населението.
 
4.  Петте най-чести неоплазии при мъже, в глобален мащаб и низходящ ред на честотата, са: рак на белия дроб, на стомаха, на черния дроб, на дебелото черво и хранопровода.
 
5.   При жените статистиката изглежда по следния начин: най-чест е ракът на гърдата, следван от рака на белия дроб, стомаха, дебелото черво и маточната шийка. В някои развиващи се страни и региони, обаче, най-чест е ракът на маточната шийка.
 
6.  В България, по данни на Националния раков регистър за 2010 г., водещи по болестност при мъжете са рака на белия дроб, простатата, дебелото черво и пикочния мехур, а при жените - на гърдата, на тялото на матката, на дебелото черво, на шийката на матката и на яйчниците. Отчита се тревожната тенденция на нарастване на заболеваемостта. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
ес преди 11 години
Депресирах се! Няма да гласувам за ле.перите от парламента!!!