Дъвченето на дъвка ускорява мисловния процес

Помага за концентрацията при напрегнати ситуации
6 фев 2013 08:15,
5
Дъвченето на дъвка ускорява мисловния процес
Снимка: Reuters

Дразните се на дъвченето? Е, забравете за това, че използването на дъвка е лош навик. Оказва се, че тази гума ни помага да се чувстваме бодри и повишава концентрацията ни. Така че, ако сте прекалили с кафето или то ви е противопоказно, начин да се преборите със сънливостта, е да използвате дъвка. Нещо повече, дъвченето й подобрява функционирането на мозъка, както и бързината на мисленето с 10%.

Твърденията не са на кой да е, а на японски изследователи, които са пословични с прецизността си и сериозното си отношение към работата. Техният труд е представен в сп. Brain and Cognition. В статията там се споменава, че дъвченето стимулира 8 мозъчни зони, като най-активни при действието са отговарящите за движението и вниманието.

Едно от обясненията за ефектите на дъвченето относно мисловните ни способности е, че при този процес се увеличава кръвоснабдяването на мозъка.

При изследването си японските учени наблюдават мозъчната активност на доброволци в продължение на 30 минути, като се отчита бързината на тяхната реакция при решаването на задачи.

Оказва се, че използващите дъвка дават отговор средно с 53 милисекунди по-бързо от недъвчещите - първите постигат това за 493 милисекунди, вторите за 545 милисекунди.

Дъвченето възбужда и спомага будния ум, в комбинация с ефекта, който упражнява върху моторния контрол, допринася за подобряване на когнитивните способности, обясняват резултатите авторите на изследването от Националния институт по рентгенология в Япония. 

Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Саф преди 11 години
Не винаги помага , ако толкова помага6е няма6е да купя Бербатов за толкова пари !
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно какви точно мисловни процеси им трябват на спортистите...
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а аз се чудех защо в груповото порно, актрисата дъвче дъвка постоянно...явно трябва да осмисля по-бързо информацията за преиждащите и "предмети"...
1
1
 
9
 
! Отговори
боби преди 11 години
тогава сър ще ше да е по голям гений от Айнщайн.