Мъжете разчитат лицевите изражения по-трудно от жените

Силният пол се нуждае от повече време за преценка на лицевите емоции
8 фев 2013 17:20,
5
Мъжете разчитат лицевите изражения по-трудно от жените
Снимка: Reuters

Учени потвърждават, че мъжете наистина по-трудно интерпретират чуждите емоции по изражението на лицето, отколкото жените. Изследователи от Университета в Единбург показват на две групи мъже и жени снимки на хора, изразяващи различни емоции, след което на участниците са задавани въпроси за лицата от снимките.

Докато участниците отговарят, мозъчната им дейност е сканирана и времето за даване на отговор е прецизно измерено. На въпросите дали хората от снимките изглеждат доброжелателни и спокойни, мъжете отделят повече време. Въпреки че достигат до идентични крайни отговори, както и жените, мъжете изглежда се нуждаят от повече време да преценят изражението на снимката.

Сканирането на мозъка показва нахлуване на кръв в зона от мозъка, участваща във формирането на емоции и асоциации. Според изследователите това показва, че мъжкият мозък трябва да работи по-усилено, за да вземе решения, които за него са изначално по-трудни.

Професор Стивън Лоури, ръководител на проучването, пояснява, че дизайнът на изследването е такъв, че дава на участниците толкова време, колкото им е необходимо, за да вземат окончателно решение. При тези обстоятелства мъжете се справят еднакво добре с жените. Но в реалните житейски условия, те често биват изправени пред необходимостта да взимат бързи решения, които често се оказват грешни.

Резултатите от проучването, публикувани в списанието PloS ONE, могат да се окажат от значение и за лечението на аутизъм, тъй като много аутисти се затрудняват да интерпретират лицеви изражения и да разпознават различните емоции. Когато изследователите провеждат същото изследване сред група мъже - аутисти, те установяват, че притокът на кръв към същата зона на мозъка е още по-голям.

Според проф. Лоури, това е еволюционна стратегия, развила се при мъжете за преодоляване на природно по-ниската им емоционалност и разбиране и адаптиране към социално значими явления и събития.

Още интересни новини за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: лицеемоцииизражение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Bob преди 11 години
"Нахлуване на кръв в зона от мозъка..." А, за коя глава става дума...? Горната, или долната...?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
разчита добре изражението на лицето тогава да нацепи дърва за камината аз сядам да пия ракия след работния ден наздраве.
3
1
 
3
 
! Отговори
SeoKungFu преди 11 години
До ovchil - ", ***"
2
0
 
6
 
! Отговори
ovchil преди 11 години
До Цвят "Пепел от Защото не питаш както трябва. Правилното е "Какво стана? Защо гледаш като тапир ?"
1
1
 
9
 
! Отговори
Цвят "Пепел от преди 11 години
Жените много преиграват в дадени случаи и не понасям когато жената ме гледа като тапир и като я питам "Какво стана?" тя да ми отговори с многозначителното "Нищо". Аз не съм екстрасенс нито пък дипломиран психоаналитик да прониквам дълбоко в съзнанието й!