Стремежът към телесно съвършенство вече засяга и мъжете

Случаите на хранителни разстройства се увеличават
12 фев 2013 17:20,
5
Стремежът към телесно съвършенство вече засяга и мъжете
Снимка: Reuters

Д-р Светлана Бояджиева е психиатър и специалист в областта на психичните разстройства на храненето. Завършва медицина през 1979 г. в Медицинска Академия, София. От 1983 г. до 2001 г. работи като асистент и главен асистент в Катедрата по психиатрия на Медицинския Университет в София. Има специалности по психиатрия, фамилна терапия и детска психиатрия. През 1999 г. създава специализиран кабинет за хранителни разстройства, където прилага своя комплексна терапевтична програма. 

Д-р Светлана Бояджиева е автор на над 60 публикации в областта на хранителните разстройства в български и чужди научни издания и множество популярни материали. Член е на Европейския съвет по хранителни разстройства.
 
Кои са първите симптоми на хранително разстройство, на които родителите трябва да обърнат внимание?
 
Промени в настроението, хранителния режим, насочване на вниманието, било към тялото, теглото или здравословното хранене, което е много разпространено в момента. Важно е да се обърне внимание към самия начин на прием на храната, процеса на хранене. Отличителни белези са и проявата на потайност, криене, момичето или момчето започва да предпочита да се храни само, отделно от семейството, или лъже, че вече се е хранило. 
 
Какви мерки може да предприеме родителят, при проява на подобно поведение от страна на детето?
 
Родителят може да поговори с детето, за да се ориентира какви са причините за промененото му поведение. Но трябва да има предвид, че ако се насочи директно към храненето, може да не успее да разбере какъв е истинският проблем. Затова като начало е по-добре да се опита да разбере емоционалното му състояние. 
 
Ако родителят намира поведението на детето за различно от обичайното за него, е препоръчително да потърси специалист за консултация. Детето впоследствие също може да се включи в разговорите, но е важно първо родителят да го направи. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Не знам защо, но изведнъж ми се доблиза сладолед на клечка...
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
крайно време беше!
2
3
 
2
 
! Отговори
Митъо Пищова преди 11 години
Аз съм дърт, дибел и грозен, ама жините много *** харесват, щото имам 25 сантиметрова любовна писалка и ги поря като риби.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не сфанаф заглавието кво общо има с матряла.Но обаче, ако се врънем към заглавието можем спокойно да ви информираме за да се научите, понеже явно не знаете, че още римляните са се трудили за съвършено тяло.