Лайка помага и при менструални болки

Етеричното масло съдържа редица ценни съставки
Обновена: 23 фев 2013 11:00 | 23 фев 2013 11:00,
0
Лайка помага и при менструални болки
Снимка: Reuters

Лайката е добре позната на билкознанието и традиционната медицина, където намира приложение в лечението на две основни групи заболявания – възпалителни състояния и спастични заболявания на вътрешните органи.

 
Приемана под формата на чай или капсули, цветовете от лайка се прилагат при менструални болки, колики на стомаха и червата, лошо храносмилане, флауленция, диария и др. Спазмолитичното действие се дължи на сесквитерпени и кумарини – херниарин, умбелиферон и др. За спазмолитичното действие на билката допринасят донякъде и флавоноидите, които се съдържат в големи количества в цветовете. Това са най-вече лутеолин, кверцетин, рутин и др.
 
Листата от лайка могат да бъдат прилагани и външно, под формата на различни мазила – кремове, унгвенти или пасти, за лечение на възпалителни състояния на кожата и повърхностните тъкани, заради добрите противовъзпалителни свойства на хамазулена, съдържащ се в маслото на цветовете. Прилагането на цветове от лайка ускорява зарастването на рани. Маслото и цветовете от лайка са много подходящи за прилагане при язви, инфекции, обриви или кожни изгаряния.
 
Цветовете могат да бъдат използвани и при бани за облекчаване на болката от хемороиди или при цистит. Етеричното масло е било успешно прилагано за повлияване на невралгия и екзема.
 
За маслото се натрупват и клинични данни за наличието на анксиолитични (успокояващи нервната система).
 
Кумарините херниарин и умбелиферон са структурно близки до редица широко използвани антикоагуланти, поради което лайката има потенциала да взаимодейства с редица лекарства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари