Целината помага при хипертония

Тя има дълга история на медицинско приложение
28 фев 2013 12:58,
5
Целината помага при хипертония
Снимка: Reuters

 Целината има дълга история на медицинско приложение. Тя е един от най-добрите примери за това как храната трябва да бъде лекарство и как лекарството трябва да бъде храна. Целината е отличен източник на витамин К, С, В1, В2, В6, калий, фолиева киселина, калций, магнезий, фосфор, желязо, както и фибри. Освен това, целината съдържа в по-малки количества и вещества, които имат специфични физиологични ефекти, които правят приложението й много подходящо при редица медицински състояния.

 Това са преди всичко фталидите, за които се смята, че отпускат мускулните влакна в артериите, което им придава антихипертензивен ефект. Спомагателен ефект в това отношение оказват и калия и магнезия, които се съдържат в целината. Неслучайно, тя се използва от векове в традиционната китайска медицина за лечение на високо кръвно налягане.
 
Целината съдържа фибри и калциеви соли, които неутрализират стомашните киселини. Това прави целината уместна храна при хора, страдащи от киселини и лошо храносмилане.
 
Като особено богат източник на витамин С, целината носи и всички полезни ефекти, които произтичат от него. Той е необходим за правилното функциониране на имунната система и е особено силно показан (и самата целина, съответно) при инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища. Предвид много по-високото съдържание на витамин С в целината, в сравнение с магданоза, може би било уместно да заменим магданоза с целина при приготвяне на пилешката супа, традиционно приемана през зимата за лечението на грип и простуда.
 
Други приложения на целината, за които е бил съобщаван поне известен успех, са противоастматично, отхрачващо и диуретично.
 
Семената от целина съдържат и вещества, наричани кумарини. Те са сравнително голяма група, включваща съединения от няколко основни разновидности. В целината се съдържат най-вече фуранокумарини с основен представител бергаптен, който се съдържа, също така, и в редица етерични масла – бергамотово, портокалово и др. От семената от целина се получава етерично масло, което намира широко приложение в парфюмерията. Бергаптенът увеличава чувствителността на кожата към слънчева светлина, поради което тези етерични масла не трябва да бъдат използвани преди излагане на слънце.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здравословно!!!Буда да отива да рупа!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ядох целина и сега имам спешна нужда да ме издоят
3
0
 
1
 
! Отговори
mlekarq преди 11 години
Аз съм МЛЕКАРЯ.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тиква с целина.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моля, пратете линк до Министерски съвет!