Някои психични заболявания имат обща генетична характеристика

Това са аутизъм, хиперактивност, депресия
Обновена: 7 мар 2013 12:47 | 6 мар 2013 17:30,
6
Някои психични заболявания имат обща генетична характеристика

 Аутизмът, синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивността, депресията, биполярното разстройство и шизофренията вероятно имат общи генетични предпоставки, показват резултати от проучване.

 В рамките на мащабно изследване, учени забелязват едни и същи или много близки вариации в редица гени, считани за отговорни за регулацията на мозъчните функции. В бъдеще тези вариации може да се превърнат в ключови мишени за лечение и профилактика. Според д-р Джордан Смолър, професор по психиатрия в Харвардския университет, резултатите са важни и защото показват наличието на тясна връзка между доскоро считаните за много различни заболявания.
 
Изследователският екип на проф. Смолър показва, че има силно припокриване между генетичните характеристики на страдащите от шизофрения, биполярно разстройство и депресия. Аналогия се открива, макар и в по-малка степен и при страдащите от аутизъм и шизофрения.
 
Все още не е ясно какво точно означава генетичната връзка между заболяванията. Направеното откритие показва, че определени гени са свързани с редица неврологични нарушения, но тепърва предстои да се изясни каква е общата патофизиология и защо в едни случаи се стига до едно заболяване, а в други – до друго. Според изследователите, настоящото откритие е едва първата стъпка в изследването на сложната патогенеза на психичните заболявания и състояния.
 
Според д-р Алесандро Серети, професор в Психиатричния институт в Университета в Болоня, дори и тази първа крачка, обаче, може да има клинични приложения. Макар че потенциалните нови терапии, базирани на откритието са все още далечна перспектива, той смята, че откритието може да бъде от полза за по-точното класифициране на различните състояния, както и в опитите за разработване на профилактични и скринингови мерки.
 
За да идентифицират генетичните маркери на психиатричните заболявания, учени извършват огромна по обем експериментална работа – те провеждат генетичен анализ на 33 000 души, болни от различни заболявания, и 28 000 клинично здрави. Към настоящия момент това е най-голямото проучване, посветено на генетиката на психиатричните заболявания.
 
Учените откриват четири генетични области, които се припокриват при четири от заболяванията. Два от тези генетични сегмента контролират калциевия баланс в мозъка.
 
Изследването е публикувано в The Lancet.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дедо попе,Николайчо казва и цитира: "По-добре с една ръка отколкото ръка с часовник".Другия Дедо казваше:"С Линкалн,по-бързо се придвижваме към вярващите".Ами ,я кажи ми Дедо, как така се придобиват тези 'придобивки" без лъжа и кражба ?Няма да те питам повече за заповедите,нито за чудотворните ви,но още се чудите от къде ви е дошло,онова,което ще ви дойде.Хайде сега бързо да се оплачете на Арменския поп,при добро желание на Въртоломей,но скоро и на него ще му запари по стария нечестив крадлив ***.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Новият завет описва подобни неща дължащи се на демонично обсебване .Такива случаи са описани в Лука 8:28-36 и друг случай наподобяващ шизофрения,за който Исус Христос казва,че се прогонва демонът само с молитви и постене описано в Марко 9:14-29.
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Воелене,всичко си направил,само,където си пропуснал - нещо такова !
3
0
 
3
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Боцу тикв. страда от синдрома, иначе казано- нарцисизъм. Лечение няма.
2
0
 
6
 
! Отговори
леле-мале до 1 преди 11 години
Анджък туй е интиресното
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От целия матрял се разбира, че никой нищо не знае.