Захарта - един от главните виновници за появата на заболяване

Желателно е тя да се замени с естествени подсладители.
Обновена: 22 мар 2013 09:55 | 22 мар 2013 09:49,
7
Захарта - един от главните виновници за появата на заболяване
Снимка: Reuters

Захарта се явява един от най-честите причинители за заболяване и фатален изход. До този извод стигат изследователи от Харвард, които установяват, че консумиращите подсладени напитки повече от два пъти дневно са изложени на по-голям риск от даден здравословен проблем.

Според тях един на всеки 100 смъртни случая се дължат на заболяване, породено от високото съдържание на захар, което си набавяме с хранителните продукти и напитки.
 
Консумацията на захар в умерени количества не е опасна, но когато прекаляваме, последиците могат да бъдат сериозни.
 
Препоръчителната дневна доза захар за човек на средна възраст е от шест до девет чаени лъжици. Ежедневно обаче ние консумираме двойно повече. Един американец на средна възраст, например, консумира повече от 40 килограма годишно като захарта бива приемана във всякакви форми – фруктоза, фруктозен сироп, захароза. Теорията на учените е, че захарите, независимо от формата им, увреждат клетките в тялото ни.
 
Според редица проучвания консумацията на захар може да причини заболяване на венците, а те от своя страна – заболяване на сърцето. Увеличават се доказателствата, че хроничните инфекции като тези в резултат от пародонтоза, играят роля в развитието на коронарно-артериално заболяване. Най-популярната теория е, че тялото реагира в широк диапазон на инфекциите.
 
За да се ограничи консумацията й, специалисти препоръчват тя да се замени с естествени подсладители, като стевията. Тя се нарежда сред предпочитаните заместители, поради съдържанието си на 0 калории. Стевията е 40 пъти по-сладка от захарта, което намалява риска от резки промени в кръвната захар. Поради по-силния си сладък вкус, тя не може да се използва при печене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това реклама за стевията ли е )))
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глюкозо-фруктозния сироп, с който се подслаждат напитките, е обогатен на фруктоза и в пъти по-калоричен от обикновената захароза. В държави, в които се използва отдавна е доказана вредата от него и връзката му с наднорменото тегло.
5
0
 
5
 
! Отговори
osvedomen преди 11 години
Подсладителите са стимулатори на карценомни заболявания ,както и маргарина и тяхната употреба се забранява от лекарите.Статията е комерсиална !
4
1
 
3
 
! Отговори
коко преди 11 години
Захарта е единствената храна за мозъка.....
3
0
 
2
 
! Отговори
koko преди 11 години
Поредната поръчкова ,глупава статия...
2
0
 
4
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Омръзна всеки ден и по най-различни поводи да пишат кое е вредно и кое е полезно за консумация.А в същото време храните са пълни с *** и изкуствени заместители.Захарта се е консумирала и ще продължи да се консумира. Естествено, че не е добре, ако се прекалява с нея. Но това се отнася за всички храни!Едва в последните изречения става ясен замисъла на авторите - реклама на стевията като заместител. Явно някой им е платил за проучванията и съответно рекламирането й.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откритие достойно за НОБЕЛОВА НАГРАДА .... :Х