За съставките в храната и "точка на блаженство"

Какво прави хранителната индустрията с нас?
Обновена: 30 мар 2013 15:17 | 30 мар 2013 14:46,
2
За съставките в храната и "точка на блаженство"
Снимка: Reuters

 Бушуващите скандали с конско месо в Европа и отровни фъстъци в САЩ, които предизвикаха 19 000 сериозни боледувания и 8 смъртни случая в 43 щата, разкриват една от най-обезпокоителните характеристики на съвременната хранително-вкусова промишленост. Глобалната хранителна верига е станала толкова голяма и сложна, че големите компании започват да губят контрол над собствените си продукти и съставките в тях. Когато избухне скандал като горепосочените, на фирмите им отнема месеци само да установят дали продуктите им съдържат опасните ингридиенти.

 
Ако, обаче, искаме да разгледаме най-опасните за общественото здраве съставки в храните и полуфабрикатите, трябва да отклоним вниманието си от оцветители, ароматизатори, и т.н., и да го насочим към захарта, солта и мазнините – Светата троица на хранително-вкусовата промишленост.
 
Въпреки че едва шепа хора имат ясна представа как се произвеждат широко рекламираните продукти, които имат за цел да доведат (най-малкото) до привикване, индустрията усилено повтаря, че храните нямат потенциала да предизвикват пристрастяване. Учените и техниците във фирмите, обаче, прекрасно знаят кога са уцелили оптималното съотношение от захар, сол и мазнини в продуктите – състояние, широко известно в индустрията като „точката на блаженство“. Те, също така, знаят, че когато тази пропорция бъде постигната, продуктът ще бъде продаван масово, въпреки че (както твърди производителят) той няма потенциала да предизвиква пристрастяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: хранисъставкивкусове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари