Татуировките могат да предизвикат алергични реакции

Причината е веществото пара-фенилендиамин
Обновена: 31 мар 2013 13:09 | 31 мар 2013 13:05,
5
Татуировките могат да предизвикат алергични реакции
Снимка: Reuters

 Някои татуировки може да оставят дълготраен ефект, различен от очаквания – при това неприятен и неестетичен. Причината е в една от съставките в мастилото – пара-фенилендиамин, който може да предизвика сериозни алергични реакции – обриви, мокри рани, увеличена чувствителност към светлина и скарифициране. Реакциите могат да се появят непосредствено след поставяне на татуировката или до три седмици след това.

 
Пигментът се съдържа в червено-кафявото багрило хена, което се добива от растението Lawsonia intermis. То произхожда от тропичните и субтропичните райони на Африка и Азия. Багрилото е използвано от над 2000 години насам като оцветител за коси и платове, а сега – и за правене на татуировки.
 
Въпреки че предупреждението на FDA се отнася само за татуировки, всички продукти, съдържащи съставката, имат потенциала да предизвикват алергична реакция. Скорошно проучване, публикувано в Journal of the German Society of Dermatology, показва, че пара-фенилендиамин е отговорен за седем случая на алергични реакции към бои за коса и гримове. Всички засегнати имат медицинска история на сензитизация към веществото, след татуировки. След поставяне на татуировките изминават шест години до поява ма реакцията към боите за коса и гримовете, съдържащи пара-фенилендиамин. Според авторите, това може да бъде от съществено значение за някои професии като фризьори и козметици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Ненормален преди 11 години
До Нормаленосвен , че си некомпетентен/некомпетентна, според мен си и едно голямо недоразумение като цяло :)
4
1
 
2
 
! Отговори
356 преди 11 години
До НормаленОк, значи че 40% от хората на планетата са *** и ***, това е мода която набира сила все повече в нашата част на европа, това че по ваше време само затворниците са били татуирани е друго, остаряло ви е мисленето вече не сме 19-20 век, а 21 ..... !!!!!
3
5
 
2
 
! Отговори
Нормален преди 11 години
Нормален човек НИКОГА няма да се дамгоса с татуировка, все едно е животно!Татуират се само *** и проститутките!
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...И да ви обезобразят и дамгосат като *** за цял живот.
1
0
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 11 години
Нито при мен има такива реакции,нито съм чул някой да се оплаче.