Полски хвощ - билковият диуретик

Той се смята за безопасна и полезна билка
Обновена: 5 апр 2013 11:44 | 5 апр 2013 11:44,
0
Полски хвощ - билковият диуретик
Снимка: Reuters

Полският хвощ е добре познато лечебно растение, чиято медицинска употреба датира от времето на Древна Гърция и Рим.

Традиционно, полският хвощ се използва като диуретик – той освобождава тялото от излишните течности чрез увеличаване на продукцията на урина. Провеждано е и клинично, плацебо контролирано проучване при пациенти с бъбречни камъни с уреен състав. Пациентите, приемали полски хвощ, показват статистически значимо увеличение на диурезата в сравнение с плацебо групата.
 
Полският хвощ е бил разглеждан и като потенциално лечение на остеопорозата, тъй като съдържа силициеви съединения, макар че клиничните проучвания в тази насока са ограничени. Едно от малкото такива проучвания е проведено в Италия с участието на 1222 жени с остеопороза. Участничките са разделени поравно в две групи – едната приема само екстракт от полски хвощ, а другата – екстракт и калциева добавка. И двете групи показват известно подобрение, макар че твърде некачественият дизайн на проучването прави невъзможно извеждането на надеждни заключения.
 
Полският хвощ е бил предлаган и за лечение на уринарни инфекции, чупливи нокти, леки рани и изгаряния (под формата на локални препарати) и др. Ефикасността му за тези показания е все още непотвърдена и, следователно – силно спекулативна.
 
Полският хвощ е широко смятан за безопасна и полезна билка. Трябва, обаче, да се има предвид, че той може да бъде объркван с блатния хвощ. Макар че за последния се твърди, че е отровен само за тревопасни, но не и хора, е най-добре да бъде избягван напълно. По тази причина е най-добре полският хвощ да бъде закупуван само от дрогерии, аптеки или билкови аптеки, в никакъв случай от непроверени и съмнителни източници.
 
Като диуретик, полският хвощ има потенциала да засили действието на други такива. Възможно е и засилване на нежеланите ефекти на лития (приема се за лечение на шизофрения), както и взаимодействия с дигоксин (засилване на нежеланите ефекти) и никотинови пластири (отслабване на ефективността им).  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари