Хепатит С е диагноза при над 110 000 българи

Вирусът на Хепатит С загива за 5 минути при температура от 100 градуса
Обновена: 23 апр 2013 08:02 | 10 апр 2013 07:56,
5
Хепатит С е диагноза при над 110 000 българи
Снимка: Reuters

Д-р Розалина Балабанска е гастроентеролог в МБАЛ “Токуда болница София“ от създаването на болницата преди 6 години. Преди това е работила 14 години под ръководството на видния български гастроентеролог акад. д-р Григор Мечков във Военно-медицинска академия и V. Градска болница. Има две специалности - по вътрешни болести и по гастроентерология и диететика. Тесните й научни интереси са в областта на лечението на хроничните чернодробни заболявания и вирусни хепатити. Работи по международни програми за клинични изпитвания на нови лекарствени средства.

Хепатит C е възпаление на черния дроб, което се причинява от вируса на хепатит C (HCV). По последни данни в света броят на болните от Хепатит С надхвърля 170 милиона души. Новоинфектираните са между 3 и 4 милиона души всяка година. За България хронично болните са повече от 110 000.
 
За разлика от хепатит А и В при хепатит С ваксина няма. Коварната болест може да се прихване вследствие на кръвни манипулации, кръвопреливане, споделяне на игли при наркозависими, стоматологични интервенции, татуиране, акупунктура, хемодиализа, в редки случаи и при полов контакт. Хепатит С може да се предаде и от инфектирана майка на плода по време на раждането.
 
Само при около 20 % от случаите се развиват остри симптоми в първите месеци след заразяването и се диагностицира остър хепатит С. В останалите пациентите нямат никакви симптоми и при 80 % от тях болестта хронифицира. Приблизително 90 % от болните не знаят, че имат хроничен хепатит С.
 
Най-сериозното последствие от хроничната инфекция на вируса на хепатит С е прогресирането на процеса на фиброза - неспецифична универсална реакция на черния дроб на различни патогенни агенти, водещи до хепатоцелуларна некроза, което води до цироза. Има различни фактори, които влияят на скоростта на развитие на фиброзата – години, на които е бил пациента в момента на заразяването, пол, генотип на вируса. Фиброзата се развива по-бързо при пациентите, които са заразени в по-зряла възраст, при мъжете и при тези с генотип 3.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мда, той сменя инструментариума след всеки пациент. Ха ха ха!
4
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
При зъболекарите( да ви кажа ),защото не сте наясно- са задължителни автоклави клас В това е макс.клас в стерилизацията на инструментариума.Така че, първо се интересувайте преди да коментирате и внимавайте каде ходите разбира се!Но както винаги българина обича да говори и разбира от всичко!
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2, докато не си смениш зъболекаря.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А докога зъболекарите ще човъркат пациент след пациент със същите, необеззаразени инструменти? И докога, отивайки на зъболекар, ще трябва да разчитаме главно на Божията милост, а не на лекарското съзнание?
1
0
 
1
 
! Отговори
12345 преди 11 години
При д-р Балабанска се ходи само на частен прием. Не приема с направления по линия на НЗОК. Изследванията също се заплащат допълнително. Лечението, което тя прилага се заплаща от здравната каса до определен размер, а то струва 720 лв на месец. Лечението е продължително - поне 2-3 години. Ако нямате пари - умирате.