Генерализирана тревожност - медикаментите

Кои са най-ефективни и безопасни?
17 апр 2013 16:48,
1
Генерализирана тревожност - медикаментите
Източник: Reuters

За лечението на генерализираната тревожност се прилагат няколко класа лекарства. Най-голямо значение имат бензодиазепините, трицикличните антидепресанти, селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина и инхибиторите на обратното захващане на серотонина и норепинефрина (норадреналина).

Бензодиазепините имат голямото предимство да водят до много бърз анксиолитичен и седативен ефект, който става клинично значим до минути след приема на таблетката. Освен бърз, ефектът им е и силен. Това е една от основните причина за огромната им, дори пословична, популярност. В рандомизирано клинично проучване, в което се сравнява ефикасността на бензодиазепини, пароксетин (селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина) и имипрамин (трицикличен антидепресант), бензодиазепините показват най-добри резултати в рамките на първите две седмици при лечението на генерализирано тревожно разстройство. Това е особено полезно при новодиагностицираните случаи, когато е необходимо бързо облекчаване на силната тревожност.

Ефективността на бензодиазепините, обаче, намалява при продължителна употреба, докато нежеланите им ефекти стават все по-силно изявени. Това са най-вече физическа зависимост, седация, атаксия (нарушен контрол над волевите движения), отслабване на паметта. При спиране на бензодиазепините е възможно безпокойството да се възвърне, дори по-силно от преди. Поради това, бензодиазепините се спират чрез постепенно намаляване на дозите, никога рязко.

Поради тези причини антидепресантите постепенно изместват бензодиазепините за медикаментозното лечение на генерализираната тревожност, както и редица други разстройства. Те са лишени от най-големия недостатък на бензодиазепините – създаването на физическа и психическа зависимост.

Трицикличните антидепресанти са ефективно лечение за генерализирана тревожност, както при едновременно наличие на големи депресивни епизоди, така и при липса на такива. Редица автори заключават в трудовете си, че от всички трициклични антидепресанти, имипрамин има най-висока ефективност при лечение на генерализирано тревожно разстройство. Те обаче са свързани с нежелани лекарствени реакции като аритмия, ортостатична хипотония (понижаване на кръвното налягане при изправяне), наддаване на тегло и др., поради което много пациенти не завършват терапевтичния курс.

Още за лечението на генерализираната тревожност можете да прочетете в Puls.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
отрови подходящи за хора ,на които не се знае причината за тези състояния /или не се търси/ !