Липсата на протекция срещу слънцето - причина за рак на кожата

Все още това е водещата причина за меланом
30 апр 2013 08:37,
3
Липсата на протекция срещу слънцето - причина за рак на кожата
Източник: Reuters

Източник: Istockphoto
Голям процент от случаите на рак на кожата се дължат от безхаберието и неспазването на всеизвестните съвети като използването на слънцезащитни продукти, стоенето на сянка и ограничаване на посещенията на солариум.

Повече от ¼, от страдащите от меланом съобщават, че в много редки случаи използват слънцезащитни продукти за предпазване от вредните UV лъчи. Голям процент никога не са носили шапка или не използват плажен чадър, за часовете, в които слънцето е най-опасно, а 2% са се възползвали от солариум процедурите, според проучвания на изследователи от Йейл.

В проучването взимат участие близо 27 000. 171 от тях са с диагностициран меланом или друга форма на рак на кожата.

Резултатите показват още, че след преживян рак на кожата се увеличава използването на слънцезащитни продукти. Специалисти апелират да не се стига до тази крайност и превенцията да започне преди появата на раковото заболяване.

За предпазване от вредните ефекти на UV лъчите, свързани с остаряване, задебеляване и загрубяване на кожата, е необходимо ежедневно прилагане на слънцезащитни средства, особено при възраст над 35 години, като се препоръчва и по-висок слънцезащитен фактор над SPF 20.

Според дерматолози за българите, които нямат в семейството си случай на кожен рак, нямат лунички и голям брой бенки, всеки вид фотопротективен крем с фактор над 20 е напълно достатъчен.

Слънцезащитната козметика позволява човек да се излага по-дълго време на слънце, отколкото без нея, но въпреки употребата й не бива да се забравя, че се излага на вредна слънчева радиация.

Експертите съветват да избягваме престоят на слънчева светлина в периода от 11 до 16 часа, тъй като тогава слънчевата радиация е най-силна и вредите са най-големи. 

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: рак на кожатамеланом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
Ръмпълстилскин преди 10 години
Напълно подкрепям 1-вото мнение. Да не би нашите баби и дядовци да са имали протекция срещу слънцето на полето?!?! Стига с тези модерни истории, малко по-сериозно го давайте...
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще ти кажа ,че изобщо не е плашене. Но когато ти дойде до главата ,тогава разбираш ,че дерматолозите са най-зле от всички доктори. Повечето обриви и кожни проблеми са им тъмна материя. Затова се държат важно и отговарят лаконично ,ама всички все едно са правени на едно място.
1
5
 
5
 
! Отговори
Ал Пачино преди 10 години
Стига плашихте хора. Аман от такива глупави статии. Не стига, че нищо не върви в тази държава, а почнахте и с пълни глупости да се занимавате....