Дефицитът на желязо налага захранването в шестия месец

Само кърменето не е достатъчно за порасналото бебе
8 май 2013 17:24,
0
Дефицитът на желязо налага захранването в шестия месец
Снимка: Reuters

Прекалено продължителното кърмене може да предразполага детето към железен дефицит на по-късен етап от живота, показва ново проучване. Анализ на 1647 деца от 1 до 6 години показва, че риска от железен дефицит нараства с 4,8% след всеки месец кърмене, твърди д-р Джонатан Макгуайър в статия, публикувана в Pediatrics.

Д-р Макгуайър, който работи в педиатричното отделение на The Hospital for Sick Children и в Университета в Торонто, Канада, и колегите му провеждат изследване върху здравето и развитието на децата в Канада между 2008 и 2011 г. Те се интересуват от железните запаси на детския организъм, измерени чрез серумния феритин – желязопренасящ белтък в кръвта.
 
Желязодефицитната анемия се определя като нива на хемоглобин под 110 грама на литър, на фона на недостиг на желязо. Продължителността на кърменето е установена чрез анкетиране на майките на децата. От проучването са изключени деца с хронични заболявания, освен тези с астма и следи от възпалителни заболявания. Изключени са и децата с остри заболявания поради възможността това да доведе до привидно повишаване на плазмения феритин.
 
Средната възраст на децата е 36 месеца. 93% от тях са били кърмени средно в продължение на 10 месеца. Средното ниво на феритин при тях е 32 микрограма на литър.
 
Честотата на железен дефицит и желязодефицитна анемия при тях е съответно 9 и 1,5%. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари