10 рискови фактори за развитието на астма

Астмата е най-разпространеното хронично заболяване в детска възраст
Обновена: 9 май 2013 16:16 | 9 май 2013 16:16,
0
10 рискови фактори за развитието на астма
Снимка: Reuters

 Според последни изчисления от астма страдат над 300 милиона души по света. Въпреки че засегнати са хора от всяка възраст, астмата обикновено се отключва в детството. Заболяването безспорно е коварно – може да застраши живота на болния във всеки един момент при пристъп, за което е показател черната статистика за смъртност от астма - 255 хиляди души на година в глобален мащаб.

 
1. Защо децата са най-застрашени?
 
Астмата е най-разпространеното хронично заболяване в детска възраст. То се среща често при деца с ниско тегло при раждане, изложени на пасивно тютюнопушене и отглеждани при ниски социално-икономически условия. Рискови фактори за развитие на астма при децата са наличието на алергия, екзема или родител със заболяването.
 
Обикновено симптомите се появяват около 5-годишна възраст, като се открояват чести респираторни инфекции с хрипове.  
 
По-често от астма страдат момчетата, отколкото момичетата, но с израстването се появява обратна тенденция. Предполага се, че това се дължи на по-тесните дихателните пътища при момчетата, в сравнения с момичетата, което е свързано и с по-висок риск от хъхрене при дишане след прекарана вирусна инфекция.
 
2. Доколко астмата и алергията са обвързани?
 
Повечето страдащи от астма, имат алергия. Над една четвърт от хората с алергичен ринит развиват астма. Заради циркулиращите в кръвта алергени при прекомерната защитна реакция на организма при алергия често се получава възпаление на въздушните пътища, което създава и условия за развитие на астма.
 
Субстанции, към които се получава свръхвъзбуда на имунната система, са: животински протеини, отделящи се от кожата, урината и фекалиите, най-вече на домашни любимци като кучета и котки; акари; хлебарки; плесени. По-висок риск от развитието на астма при тези причинители има при отоплявани жилища, със застоял и влажен въздух.
 
3. Колко виновен е цигареният дим?
 
Не случайно в развитите страни възникна движение срещу тютюнопушенето в обществени пространства. Тютюнопушенето се свързва с повишен риск от астма и риск за живота при астма, хрипове в белите дробове и респираторни инфекции. То остава толкова опасно, дори само когато е пасивно. Астмата е разпространена диагноза при деца, които системно са излагани на цигарен дим.
 
4. Каква е ролята на замърсения въздух?
 
Алергичните реакции и астматичните симптоми често са причинени от замърсители във въздуха. Това включва замърсители на въздуха, най-вече от изгорели автомобилни газове, (азотен оксид, серен диоксид и други), плесени и вредни изпарения от препарати за почистване на дома, газови печки и стайни растения. Данни показват, че при тези фактори по-често се отчита хъхрене, задух, астматични пристъпи и сенна хрема. За развитието на астма допринасят и озонът, ниските атмосферни температури, високата влажност на въздуха.
 
Регистрирани са по-чести хоспитализации и влошаване на астмата при сериозно замърсяване на въздуха, като смог, когато оплакванията включват кашляне, задух, болка в гърдите. Бронхоспазмът, свиването на дихателните пътища, при тези пристъпи обикновено се дължи на въздействието на серния диоксид.
 
Студеният въздух също може да доведе до бронхоконстрикция, отделяне на секрети и слуз. Високата влажност на въздуха създава затруднения при дишането при някои.
 
5. Какво общо има затлъстяването?
 
38% по-висок е рискът от астма при възрастни с индекс на телесната маса между 25 и 30, сравнено с тези с нормално тегло. При ИТМ над 30 рискът се увеличава два пъти. Според проучвания астмата при затлъстяване по-често е от неалергичен произход.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: астмадецадишане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари