Какво означава ортодонтско лечение?

И кога се налага?
17 май 2013 22:12,
2
Какво означава ортодонтско лечение?
Източник: Reuters

Има много причини стоматологът да препоръча ортодонтско лечение. Ортодонтското лечение има за цел да коригира малоклузия, която може най-общо да се определи като неправилно подреждане на зъбите. Малоклузията може да бъде наследствена или придобита, т.е. предизвикана от смукане на палците в ранна възраст, преждевременна загуба на един или повече зъби или травми.

Тъй като около неправилно разположените зъби често се задържат остатъци от храна, коригирането на малоклузията подобрява има не само естетично, но и профилактично значение – то предотвратява появата на кариес, гингивит, парадонтоза и други дентални и орални заболявания и проблеми. Освен това, неправилната захапка може да пречи на говоренето и/или дъвкането, което всъщност са най-честите причини за поставяне на шини.

Днес, много от неудобствата на ортодонтското лечение са до голяма степен преодолени от новите технологии. Поставянето на шините става много по-бързо отпреди, а те самите са много по-удобни за носене и много по-трудно забележими. Брекетите (частта от шината, която я прикрепя към всеки зъб) също е силно редуцирана като размер. Някои брекети се поставят на задната страна на зъбите, което ги прави напълно незабележими.

Брекетите се изготвят от метал, керамика, пластмаса или различни комбинации от тези материали. Повечето съвременни брекети са безцветни или са с цвета на зъбите. За по-нетрадиционните вкусове, те могат да се изготвят във формата на сърца, футболни топки, ленти и почти всичко друго, което човек може да пожелае да покаже при всяко усмихване.

Предлагат се два основни вида шини – фиксирани, които се носят постоянно до свалянето им от стоматолог и сваляеми, които пациентът сам може да вади и поставя в устата си. Изборът се прави въз основата на терапевтичните нужди на пациента и изпълнителността му в следването на лекарските предписания за грижите за шините и цялостната орална хигиена.

Мнозинството от хората носят шини 1 – 3 години, в зависимост от необходимите корекции. За известен период след това се носят външни шини, които поддържат зъбите в новото им положение. Макар че все още носенето на шини е свързано с известен дискомфорт, той е много по-малък отпреди, благодарение на новите материали, които оказват постоянен лек натиск за преместване на зъбите в необходимата посока. Новите шини изискват и по-редки пренастройвания в сравнение с тези отреди 5 – 10 години.

Независимо от вида на шините, оралната хигиена е изключително важна по време на носенето им. Носенето на брекети предполага и ограничаване на похапванията между основните хранения. Стоматологът може да изключи определени храни от диетата за периода на носенето на шините. Това са най-често ядки, пуканки, твърди и разтегливи храни, карамел и др.  

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
11
 
! Отговори
Discovery преди 10 години
Да и струват майка си и баща си... почват от 3 хиляди за по-леките случаи и до 6-7 хиляди за по тежките...