Високи дози обезболяващи могат да доведат до еректилна дисфункция

Опиоидите понижават съдържанието на тестостерон в кръвта
17 май 2013 16:56,
2
Високи дози обезболяващи могат да доведат до еректилна дисфункция
Източник: Reuters

Мъжете, приемащи обезболяващи лекарства във високи дози и за продължителни периоди, са изложени на повишен риск от еректилна дисфункция, показва проучване, публикувано в Spine.

В рамките на изследването, учените проучват медицинската история на 11 000 мъже, приемащи прескрипционни опиоиди като оксикодон за лечение на хронични болки в гърба. Мъжете, приемащи най-високите дози в продължение на 4 и повече месеца, получават еректилна дисфункция с 50% по-висока честота от останалите в извадката.

Като висока се определя доза, еквивалентна на 120 милиграма морфин на ден.

Като цяло, 19% от мъжете, приемали опиоиди, изпитват еректилна дисфункция. Напълно възможно е реалният брой да бъде много по-голям от документирания, тъй като е вероятно част от засегнатите да са били прекалено притеснени да споделят за това с лекаря си.

Изследователите отбелязват, че опиоидите да понижават нивата на тестостерон. Възможно е също така депресията, която е често състояние при страдащите от хронични болки, да допринася за появата на ериктилната дисфункция.

Изследователите са категорични, че дългосрочното опиоидно лечение на хроничната болка винаги трябва да бъде избягвано, когато това е възможно. Еректилната дисфункция съвсем не е единственото основание за това – с времето се развива толеранс към опиоидите, които губят ефективност и болката се завръща, понякога дори по-силна от преди. Опиодните аналгетици са много ефективни в краткосрочен план, но неефективни в дългосрочен. Това винаги трябва да бъде водещо съображение при подбор на терапията.

Според авторския колектив се натрупват все повече доказателства, че когнитивната поведенческа терапия и специално подбрани упражнения са много по-ефективно лечение в дългосрочен план от опиоидите. Когнитивната поведенческа терапия помага на пациентите да преодолеят страховете си от хроничната болка и им позволява да пристъпят към упражненията, които елиминират болката. Приложени заедно, двете техники са мощно средство за лечение, надминаващо по ефикасност дори много от медикаментозните алтернативи.

Екипът се надява настоящият труд да разшири кръгозора на пациентите, а и на много лекари, по отношение на терапевтичните алтернативи и нежеланите последствия на някои от тях. Много пациенти не свързват еректилната функция с приеманите опиоиди, като някои от тях изобщо не я споделят с лекарите си.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Вожда преди 10 години
А високи дози МАСТИКА довеждат до свръх ерекция!!!!! Ама това го знаят всички, егати новината?
1
0
 
4
 
! Отговори
От автора преди 10 години
По лични преживявания!