Антиретровирусната терапия - триумфът на медицината

От последните две десетилетия
18 май 2013 12:29,
1
Антиретровирусната терапия - триумфът на медицината
Източник: Reuters

Усилията за предотвратяване на предаването на ХИВ чрез антиретровирусна терапия са особено плодотворни от обществена и икономическа гледна точка. Те са и огромно облекчение за серопозитвните индивиди и серонегативните им партньори, в емоционално, финансово и чисто физическо отношение.

Световната здравна организация препоръчва започване на антиретровирусно лечение, когато броят на CD4+ (чете се CD 4 положителните) кръвни клетки падне под 350 на милилитър кръв. CD4+ клетки имат централна роля в координирането на имунния отговор, без тях имунната система рухва и организмът става податлив на опортюнистични инфекции и злокачествени новообразувания.

Ключовият момент в спирането на разпространението на вируса е понижаването на вирусния товар – съдържанието на вирусни частици в кръвта, чрез антиретровирусна терапия. Проучвания показват, че рискът от предаване на вируса на друг човек е почти нулев, когато вирусният товар е под 1500 вирусни частици на 1 милилитър кръв. Изследвания при сероразлични двойки показват, че активна антиретровирусна терапия, започната при CD4+ клетки под 550/милилитър кръв, понижава риска от заразяване на серонегативния партньор с 96%.

Прилагането на терапията за драстично снижаване на вирусния товар при бременни прави възможно раждането на серонегативен плод. Днес, прогресът в анти-ХИВ терапията дава възможност на ХИВ позитивни жени да заченат и да родят здрав плод, свободен от бремето на ХИВ/СПИН.

Децата са най-уязвими към ХИВ инфекция. По данни на Световната здравна организация без лечение смъртността при деца е 50% до 2-годишна възраст и 80% до 5 години. Според СЗО, от 2,1 милиона деца, нуждаещи се от антиретровирусно лечение, едва 23% го получават, в сравнение с 48% за възрастните. На антиретровирусната терапия се възлагат огромни надежди за елиминиране на педиатричните случаи на ХИВ/СПИН, най-вече чрез спиране на заразяванията майка – плод.

Антиретровирусната терапия намалява честотата на опортюнистичните инфекции и туберкулозата, асоциирани с ХИВ. По данни на СЗО, през 2010 г. по света има 34 милиона души, живеещи с ХИВ инфекция. От тях 1,1 милиона имат активна туберкулоза, смъртността от която е около 350 000 души на година. Превантивното приложение на изониазид, съчетано с противовирусните лекарства, намалява риска от поява на активна туберкулоза с 97%.

Oще за лечението на ХИВ можете да прочетете в Puls.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: СПИНХИВтуберкулоза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само да отбележа, че презервативът не предпазва 100% от ХИВ, а само 95%. За това лечение не знам колко предпазва, но никак не вярвам на фармацевтичната индустрия. Май само ни лъжат, за да се заразят повече хора и да имат повече клиенти!