Пилешкото месо замърсено с арсен

Твърдението е на изследователи от Johns Hopkins
Обновена: 19 май 2013 14:06 | 19 май 2013 14:04,
4
Пилешкото месо замърсено с арсен
Източник: Reuters

 Селскостопанските птици, приемали лекарства, базирани на арсенови съединения, дават месо с високо съдържание на неорганични арсенови съединения – доказани канцерогени, твърдят изследователи от центъра Johns Hopkins. Изследването извежда на преден план доказателства, че използването на арсенови съединения в птицевъдството е заплаха за общественото здраве. Изследователите смятат употребата на каквито и да е арсенови съединения в животновъдството и хранително-вкусовата промишленост за порочна практика и призовават отговорните власти да я забранят и ефективно да налагат забраната.

Изследователите събират проби от птиче месо в 10 големи града в САЩ през периода декември 2010 – юни 2011 г. По това време, арсен базираното ветеринарно лекарствено вещество роксарсон, произвеждано от Pfizer, е лесно достъпно за птицевъдите, които желаят да го добавят към храната на животните си. Освен неорганични арсенови съединения, които са четири пъти над нормата, допускана от стандарта за органично отглеждани птици, изследователите откриват и следи от роксарсон в месото.

Съединенията на арсена се използват в птицевъдството по целия свят от десетилетия. Прилагат за ускоряване на темпа на наддаване на тегло и за подобряване на пигментацията му. Показани са и за лечението на паразитози при птици. По оценка на птицевъди в САЩ, над 88% от 9-те милиарда птици, отглеждани в страната за човешка консумация, са получавали роксарсон.

През 2011 г. Pfizer доброволно отстраниха роксарсон от американския пазар, но продължават да го предлагат в други страни по света. Освен това, те имат право да го върнат на пазара в САЩ по всяко време. В момента Pfizer разпространява на пазара в САЩ друго арсеново съединение – нитарсон, който е химично сходен с роксарсон. В САЩ няма закон или наредба, забраняваща добавянето на арсенови съединеия към храната на селскостопанските птици.

Според д-р Кийв Нахман, автор на проучването, изтеглянето на рокарсон от пазара е положителна стъпка, но не е достатъчно за решаване на проблема. Той се надява изследването да убеди Администрацията за храни и лекарства (FDA) да забрани употребата на всякакви арсенови съединения в птицевъдството.

Хроничното излагане на неорганични арсенови съединения може да причини рак на белия дроб, пикочния мехур, сърдечни заболявания, диабет тип II, когнитивен дефицит и др.

FDA все още не е обявила допустими нива на арсенови съединения в хранителните продукти. Единствената препоръка, издадена от агенцията, при това с незадължителен характер, е поддържането на нива под 1 микрограм неорганични арсенови съединения на килограм месо. Месото, в което изследователите откриват роксарсон, съдържа 2 – 3 пъти повече неорганичен арсен.

Друго важно откритие, направено от екипа на д-р Нахман, е, че готвенето на пилешкото понижава нивата на роксарсон в него, защото топлинната обработка го превръща в неорганични арсенови съединения, които се съдържат в по-големи количества в сготвеното, отколкото в суровото месо.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: ракарсенпилешко месо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма такова
3
0
 
30
 
! Отговори
~ преди 10 години
по-лесно е да напишете кое не е замърсено
2
15
 
4
 
! Отговори
Ясно преди 10 години
И машината за промиване на мозъци работи на пълни обороти, г-н Вагнер. Псевдоинтелигентността е по-лош вариант и от невежеството.
1
4
 
20
 
! Отговори
Вагнер преди 10 години
Еврейската машина за изтребване на Гои работи на пълни обороти.