Кои са най-честите алергени?

От растителен и животински произход
Обновена: 23 май 2013 11:37 | 23 май 2013 11:37,
0
Кои са най-честите алергени?
Снимка: Reuters
Алергиите са едни от най-често срещаните имунологични смущения и едни от най-често срещаните медицински състояния изобщо. Причината за това е в огромното разнообразие от вещества, които могат да отключат имунен отговор.
 
Макар че съставянето на изчерпателен списък с алергени е практически невъзможно, в огромното мнозинство от случаите е достатъчно да сме запознати само с най-често срещаните алергени. Те, най-общо, могат да бъдат групирани в четири категории – алергени с животински, растителен, лекарствен произход и вещества, съдържащи се в храната.
 
Растителни алергени
 
Те са особено актуални през пролетта и лятото, тъй като най-големият дял от растителните алергени се съдържат в цветния прашец (полен), който се разпространява с вятъра. Всъщност, в растенията по всяка вероятност се съдържат и други вещества, които могат да предизвикват алергии, но тъй като не се съдържат в полена и не влизат в контакт с човешката имунна система, те нямат практическо значение.
 
Тревните алергени произхождат главно от райграса и тимотейката. Дървесни алергени са поленът на брезата, елшата, тополата, конския кестен, липата, леската и още много други. Алергенни плевели са копривата, живовляка, дивият пелин и др.
 
Сенната хрема, т.е. алергията към полени, е значителен рисков фактор за астма, полипи в носната кухина и други състояния и усложнения. Сама по себе си, обаче, тя е силно податлива на контрол с лекарствени средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари