Диетичната кола вреди на зъбите подобно на метамфетамина

Причинява гниене и ерозия на зъбите
Обновена: 30 май 2013 11:14 | 30 май 2013 11:14,
3
Диетичната кола вреди на зъбите подобно на метамфетамина
Снимка: Reuters

Консумацията на диетична кола е толкова вредна за зъбите, колкото употребата на метамфетамин и крек.

Ново проучване установява, че една жена около 30-годишна възраст, която е консумирала 2 литра диетична кола дневно в продължение на години е с кариеси и ерозия на зъбите, подобно на приемащите метамфетамин и крек.
 
В доклад, публикуван в сп. General Dentistry, се посочва, че жената е пиела сода всекидневно в продължение на 3-5 години и е със същото увреждане на зъбната структура, като на 29-годишен наркоман, участвал в проучването.
 
Както нормалната, така и диетичната кола са силно киселинни, като метамфетамина и крека. В комбинация с лоша хигиена на устната кухина, лимонената и фосфорната киселина в содата, могат да доведат до значителни щети и гниене на зъбите, обяснява изследователския екип.
 
Жената взела участие в проучването признава, че не е посещавала лекар по дентална медицина от години. Голям процент от зъбите й са ерозирали, обезцветени и не могат да бъдат излекувани и спасени от изваждане.
 
Американската асоциация за напитки, представляваща производителите на безалкохолни напитки, заявява, че резултатите от проучването не бива да се приемат крайно и да се спира консумацията на диетична кола.
 
Важно е поддържането на лична хигиена и редовни профилактични прегледи при лицензирани специалисти по дентална медицина, обясняват експерти. Не бива да се прекалява и с консумацията на газираните напитки разбира се, добавят те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: зъбиколакрек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
19
 
! Отговори
schizz0 преди 10 години
вече само с бира ...
2
1
 
21
 
! Отговори
4i4o riko преди 10 години
Само да фащаше като пикото малееее
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ту се говори за кола ту за сода нищо не може да се разбере