Няколко неочаквани ползи от спорта

15 минути леки аеробни занимания на ден удължават живота средно с три години
31 май 2013 14:45,
0
Няколко неочаквани ползи от спорта
Снимка: Reuters

 Подобряване на паметта

 
6-месечно проучване на Университета в Британска Колумбия, Канада, показва,че възрастни жени, които редовно извършват аеробни упражнения, имат значително по-добра памет от връстничките си, които не се упражненяват. Резултатите са получени чрез сравняване на способността за запаметяване и възпроизвеждане на думи и събития в двете групи. Тренировъчният режим – два пъти седмично разходки по 40 минути при поддържане на 70 – 80% от целевата сърдечна честота за съответната възрастова група.
 
Освен това, в други проучвания е било показано, че спортуването може частично да компенсира когнитивния упадък, дължащ се на дълогогодишен прием на големи количества мазнини.
 
Подсилване ефекта на ваксините
 
Изследване на Iowa State University показва, че спортуването увеличава ефикасността на противогрипните ваксини. 90 минути джогинг или каране на колело два пъти седмично удвояват нивата на антителата срещу вируса два месеца след поставяне на ваксината в сравнение с контролната група. Учените предлагат два възможни механизма, обясняващи тази впечатляваща находка – усилване на имунитета или подпомагане на разнасянето на ваксината извън мястото на приложение. Напълно възможно е, също така, тази зависимост да важи и за други ваксини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: фитнесспортздраве
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари