Прилошаване - най-честото оплакване по време на полет

На второ място са респираторните проблеми
3 юни 2013 12:40,
1
Прилошаване - най-честото оплакване по време на полет
Източник: Reuters

 Първото проучване върху оплакванията, възникващи по време на полет, публикувано в The New England Journal of Medicine, показва, че трите най-често срещани са гадене, хрипове и прилошаване. Те се появяват на 10 000 метра надморска височина.

Припадъците са отговорни за 37% от случаите на търсене на лекар по време на полет, а острите сърдечносъдови състояния са най-честата причина за аварийно кацане в най-близкото летище. В повечето случаи лекарствата, медицинската апаратура на борда на самолетите и уменията на стюардесите, които преминават специално обучение, са напълно достатъчни да овладеят ситуацията.

Авторите на статията разглеждат 11 920 медицински случая по време на полет, възникнали в периода 2008 – 2010 г., в които е било необходимо да бъде потърсен лекар чрез спешна радиовръзка с наземния контрол на полета. В 4,1% от случаите лекар е търсен поради силни болки в корема, в 5,8% - поради гърчове, 7,7% - сърдечносъдови симптоми, 9,5% - гадене, 12,1% - респираторни проблеми, 37,4% - прилошаване и/или припадане.

Впечатление прави високата честота на прилошаването и припаданията, особено в сравнение с останалите оплаквания. Според изследователите това се дължи на по-ниското съдържание на кислород в херметизирания самолет в сравнение с атмосферата на морско равнище. Някои хора, особено тези с белодробни заболявания, са много чувствителни към тази разлика. Освен това, част от пътниците летят със заразно чревно заболяване, придобито по време на почивката им, докато друга част от пътниците са обезводнени от стрес и имат по-ниско кръвно налягане, което ги предразполага към прилошаване и припадане.

Голяма част от пътниците се чувстват по-добре след като легнат или седнат с поставени хоризонтално крака и пият много течности.

Тъй като това е първото по рода си проучване, не е ясно как се е движила честотата на подобни медицински състояния откакто съществува въздушният транспорт. Изследователите не могат да кажат и каква роля играе консумираният по време на полет алкохол. По данни на Федералната авиационна администрация през 2011 г. в САЩ са регистрирани 131 случая на пътници с агресивно и непристойно поведение във видимо нетрезво състояние. Пикът е през 2004 г., когато са регистрирани 330 случая. Съдейки по тези данни изглежда, че алкохолът е отговорен за малка част от прилошаванията по време на полет, макар че тази оценка е най-малкото непълна, защото авиационната администрация регистрира само буйните пътници.

В половината от ситуациите, възникнали по време на полет, поне един от пътниците се оказва лекар, който помага на екипажа за овладяване на положението. В 20% от случаите на борда има медицинска сестра.

Авторският колектив отправя важна препоръка към авиокомпаниите, които в момента не са задължени от властите да поддържат лекарства против гадене в задължителния медицински комплект. Авторите отчитат, че отклоненията от разписанието и маршрута са по-редки, когато такива лекарства са налице, поради което препоръчват на авиокомпаниите винаги да поддържат тези лекарства в наличност на борда на самолетите си.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
B20 преди 10 години
Проблемите започват след 10000м!? В кабината се поддържа налагане отговарящо на 2500м.