Кофеиновата абстиненция вече е умствено разстройство

Според американски психиатри
5 юни 2013 17:22,
0
Кофеиновата абстиненция вече е умствено разстройство
Източник: Reuters

 Според последното издание на Диагностичното и статистическо ръководство за умствени разстройства, издавано от Американската психиатрична асоциация, „кофеиновата абстиненция“ вече е форма на умствено разстройство.

Кофеиновата интоксикация, при която прекомерните количества кофеин предизвикват безпокойство и затрудняват концентрацията, заема почетно място в ръководството още от две издания насам.

Според д-р Чарлз О'Брайън, един от авторите на ръководството, кафето е умерен психостимулант и приемането на повече от три чаши кафе на ден води до привикване на нервната система към кофеина, което бива последвано от симптоми на отнемане след спирането му. Според д-р О'Брайън вече има достатъчно клинични данни, които оправдават определянето на кофеиновата абстиненция като умствено разстройство. Той изтъква добре известният факт, че много хора изпитват умора, главоболие, затрудняване на концентрацията и работния процес, и безсъние. Според него е налице характерен симптомокомплекс, който е редно да бъде включен в медицинската терминология като „кофеинова абстиненция“.

Не всички колеги на д-р О'Брайън обаче, са съгласни с решението на неговия колектив. Според някои психиатри, фактът, че симптомите преминават от само себе си означава, че лишаването от кофеин не трябва бъде включено в ръководството. Според критиците на решението кофеиновата абстиненция е просто лека реакция към променените физиологични условия (липсата на кофеин), а не патологично състояние.

Независимо дали решението е правилно или не, кофеинът попада в една категория с алкохола, никотина, канабиса и силно психоактивни субстанции. Това обаче, не е повод за притеснение, стига консумацията на кофеин да бъде задържана под границата от 400 мг на ден.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари