Родителите определят колко телевизия гледат децата им

Това сочат резултатите от проучване
7 юни 2013 08:24,
1
Родителите определят колко телевизия гледат децата им
Източник: Reuters

Повечето родители на малки деца не са загрижени за ползването на телевизори, компютри, таблети и други устройства от отрочетата си, сочи ново проучване. Противно на широко разпространеното схващане, телевизорът и компютърът като цяло не са източник на конфликти у дома. Изследователите обясняват учудващия резултат с това, че родителите на деца, които гледат много телевизия, също гледат много телевизия.

Проучване сред 2326 семейства показва, че родителите определят колко телевизия да гледат децата им, което оборва друг популярен мит, че малките деца са „залепени“ за телевизора и не могат да бъдат откъснати от него. Проучването е проведено с родители на деца до 8-годишна възраст.

Почти 80% от анкетираните споделят, че не им се налага да контролират децата си заради компютъра или телевизора, 55% споделят, че изобщо не са загрижени за това, а 30% - че са загрижени, но не много. Повечето родители се изказват положително за влиянието на телевизията и компютрите върху ученето и креативността на децата. Родителите са отрицателно настроени само, когато става дума за физическата активност на децата.

Още един изненадащ за екипа резултат е, че повечето родители казват, че децата им отделят много повече време за книги, играчки и телевизия, отколкото на смартфони и таблети. Едва 37% от децата, които имат смартфони, им отделят много време в сравнение с 78% за телевизията.

Изследователите очертават три основни типа семейства:

  • Медиацентирчни (39% от анкетираните двойки) – родителите използват електронни медии средно по 11 часа на ден, а децата – по 4,5. При тях телевизорът е включен през 48% от свободното време. 45% от тези семейства имат телевизор в детската стая.
  • Медия умерени (45%) – родителите гледат телевизия средно по 5 часа на ден, а децата по 3.
  • Медия ограничени (16%) – родителите гледат телевизия по-малко от два часа на ден, а децата – по-малко от един час и половина.


Според Алън Уартела – изследовател в Northwestern University и съавтор на проучването, родителите задават тона в семейството, децата не са движеща сила.

Настоящото проучване не изучава влиянието на телевизията и Интернет върху развитието на децата. Според Американската академия на педиатрите не е редно на деца под 2-годишна възраст да се дава да гледат телевизия. Академията препоръчва ограничаване на телевизията до 2 часа на ден за по-големите деца, но само „висококачествен TV материал“. Членовете на Академията настойчиво се изказват против поставянето на телевизор в детската стая. Според тях прекомерното гледане на телевизия е асоциирано със затлъстялост, понижено внимание, смущения на съня и слаб успех в училище.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
ЗОРО преди 10 години
Всяко нещо с времето си...