Какво да правим при гръмотевична буря?

Винаги изключвайте мобилните телефони навън
12 юни 2013 17:03, Мария Дуковска
28
Какво да правим при гръмотевична буря?
Снимка: Sxc.hu

Гръмотевичните бури, дъждовете и градушката не са някакви зловещи явления, които бележат свършека на света. Това са нормални атмосферни явления и трябва да знаем как да реагираме и как да се предпазим. И разбира се да научим децата.

Оказва се, че съвременният човек е много по-неподготвен, защото почти не прекарва времето си всред природата. И когато му се случи става жертва на гръмотевиците.

Разбира се най-сигурният начин да се предпазим е като не излизаме навън. Сега поне е лесно да следим метеорологичната прогноза и можем да не планираме разходки в гората, походи в планината и други подобни.

Но летните гръмотевични бури са непредвидими и се появяват изневиделица. Всеки, който е бил на поход в планината, може да ви каже, че времето там може да се смени за минути.

Дори повечето от нас да знаят какво да правят при гръмотевична буря е добре да споделяме с другите и по-често да повтаряме правилата за безопасност, така че защитните реакции да станат първосигнални и в критични ситуации всички да реагираме правилно.

Все пак какви са предписанията, които трябва да следваме при гръмотевични бури?

Застанете далеч от високи дървета и стърчащи прътове, канари и каквото и да е друго издигнато високо нагоре.

В никакъв случай не лягайте, не сядайте на земята. Най-добрият съвет е да клекнете и да обгърнете колената си с ръце.

Ако сте група – задължително се разпръснете на колкото се може по-голямо разстояние един от друг.

Ако сте на велосипед или някаква друга метална конструкция, незабавно слезте.

Ако сте в кола, приберете антената.

Ако наблизо има електропроводи за високо напрежение, метални конструкции, огради, мрежи, каквото и да е метално – бягайте колкото се може по-надалеч.

Ако имате по себе си каквото и да е метално – хвърляйте го и бягайте.

Ако бурята ви настигне в езеро или друг воден басейн, веднага се насочете към брега и бягайте надалеч.

Задължително изключете мобилните апарати. Това може да ви спаси живота.

Ако сте вкъщи, изключете всички електроуреди и направо извадете кабелите им от контактите. А за следващия път вземете мерки сградата, в която пребивавате да бъде защитена с мълниезащитни инсталации и гръмоотводи.

Още полезни съвети прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
4
 
! Отговори
pepe преди 10 години
Хахахах, статията направо кърти :) Явно "автора" е панирана госпожица събрала от тук от там в нета небивалици. Като изключим, че трябва да се снишим и да се освободим от големите метални предмети, другото е точно наобратно. "Приберете антената на колата - хехе- ужас. Всички далекопроводи действат и като гръмоотводи, така че има по-голяма вероятност да те тресне ако си извън периметъра на далекопровода.. и най-важно бягайте, бягайте, бягайте..ама в кръг ли или зигзагообразно..малоумно!!!
24
0
 
5
 
! Отговори
Кисинджър преди 10 години
@25Може би наистина се е получило малко вулгарно, но не можах да се сдържа (по подобие на лирическия герой). Благодаря ти все пак за мнението и хубав ден!
23
9
 
3
 
! Отговори
за Кисинджър преди 10 години
УЖАС! 31 човека са харесали *** простотии на Кисинджър за халката на ***, за сра_ето и ***. От такива вкусове се пръкват и същите управляващи, които уж мразим. На такива селяци- такава управия!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"А за следващия път вземете мерки сградата, в която пребивавате да бъде защитена с мълниезащитни инсталации и гръмоотводи...." Добре,ще се погрижим,непременно...ама у сека сграда ли да ги влачим инасталациите,или да им искам предварително протокол да ми съсатавят.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кисинджър кърти!!! браво!
20
0
 
3
 
! Отговори
Фалшиви Инициали преди 10 години
Как какво?! Да се скрием под леглото.
19
0
 
17
 
! Отговори
днес.бг.1 преди 10 години
НОМЕР 2 ви дава най-добрия съвет. Вероятно е физик по професия. При гръмотевична буря,ако сте с кола влизате в нея. Затваряте плътно и здраво вратите. Можете и да се движите с нея. Обаче колата трябва да бъде закрита и изцяло от метал,а не пластмаса или друг непроводник на електрическия ток. Бронята на колата както писа номер 2 е на практика един Фарадеев кафез. Когато сте вътре в него сте в пълна безопасност,
18
3
 
24
 
! Отговори
mirko82 преди 10 години
До КисинджърKomentara e unikalen,napravo se razplakah ot smqh!
17
1
 
6
 
! Отговори
ел.спец. преди 10 години
До АнонименМоже и от подстанцията :-)
16
5
 
60
 
! Отговори
Кисинджър преди 10 години
Та плющи онази ми ти буря отгоре ти, ти си клекнал и си се хванал за коленете и те напъне. Човешко е, корема се притиска и срам - не срам събуваш гащите и почваш да мътиш. Мътиш, обаче мътиш под стрес и като гръмне онова ти небе и тутакси попръцваш. Мократа тревица се полюшва от вятъра и нежно гали халката, ти обаче си мислиш "Мое ли точно като свалям самосвала и да перне и през мократа трева да затворя веригата, като своеобразен АНТИСТАТИК при Москвичите"
15
1
 
48
 
! Отговори
Кисинджър преди 10 години
В смисъл като се бяга и е по-малка вероятността да те изплющи ли? На зиг-заг най-вероятно. Много е смешно това с "металите" - хвърляйте и бягайте! Накъде?! По-далеч от метала или да си въртиш обиколчици на поляната? Все едно светкавиците удрят само на 3 кв. м. площ. Иначе това с клякането и да се хванеш за колената съм го чел и другаде. Ако си от по-страхливите можеш и да си събуеш гащите (което става лесно, понеже вече си хвърлил колана с метална катарама и си избягал от него).
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На реката...хвърлям карбоновите чипове и в кемпера с кучето!Излизам след бурята и бай *** събрал въдиците!Ток не ги лови ей:)
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В общи линии, бягайте...
12
1
 
24
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Най-важното - пазете се да не ви нарочи оня отгоре.
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
вместо да изключвам всички уреди няма ли да е по лесно да изключа тока от таблото?
10
3
 
16
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Какво значение има дали телефона е включен ? Може би според автора,светкавиците се насочват към земята по радиосигнал ? :-)
9
1
 
26
 
! Отговори
полудевам полечка преди 10 години
вадите АйФонЯи пишете в гугле бягане-буря-накъде-години-секс-цвят на косата
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" Какво да правим при гръмотевична буря? " Ко прайм ? Ми пийм биричка и цакаме белот у нас , ко прайм ...
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Желателно е по време на гръмотевици да не се използват метални вибратори ако положението е неудържимо със свободната ръка хванете тръбите на парното.
6
24
 
1
 
! Отговори
sasd преди 10 години
Печелете пари само от разглеждането на реклами:probux/?r=johnnyto