СЗО призовава да бдим за нов вирус

Симптомите включват остра бъбречна недостатъчност и пневмония
14 юни 2013 16:46, Румяна Тасева
2
СЗО призовава да бдим за нов вирус
Източник: Reuters

Световната здравна организация призовава всички здравни работници да бдят зорко за симптоми на близкоизточен респираторен синдром (БРС/MERS). Коронавирусът е изключително смъртоносен.
 
Изявлението идва след края на разследване на огнище на заболяването в Саудитска Арабия с над 40 заболели. 60% от случаите са завършили фатално.

Симптомите на вирусното заболяване включват остра бъбречна недостатъчност, последвана от тежка пневмония, която често води до фатален край. Първият пациент е имал около една седмица температура, болезнено отхрачване, кашлица и недостиг на въздух.

Организацията на обединените нации изразява загриженост, че вирусът може да се разпространи сред поклонници, очакващи се да посетят Свещените земи в Саудитска Арабия следващия месец по време на Рамадан или на милионите вярващи, които през октомври ще се отправят към Мека за годишното поклонение – Хадж.

Властите се опасяват, че чуждестранни работници, временно пребиваващи в кралството, също могат да пренесат вируса, пътувайки към дома си в други държави. Това създава предпоставки за глобална пандемия.

Досега туристи са разнесли вируса до Великобритания, Франция, Германия и Италия. Заразени са регистрирани още в Йордания, Катар, Тунис и Обединените арабски емирства.

Още любопитни акценти на тема здраве можете да прочетете в съответната рубрика в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комар не може да прелети 5000 мили.По разумно е да се поставят под карантина.Или ще си седят в Мека или няма да ходят там - елементарно е.
1
0
 
5
 
! Отговори
7 преди 10 години
ВЬПРОСНИЯ ВИРУС ГО РАЗНАСЯТ КОМАРИТЕ И НЯМА СПАСЕНИЕ ОТ НЕГО.ПРОЧЕТЕТЕ В ИНТЕРНЕТ ЗА ГОЛЕМИТЕ КОМАРИ В ФЛОРИДА И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАКВО ПРАВЯТ ОНЕЗИ С НАС.ШПРЕЙОВЕ СРЕЩУ КОМАРИТЕ ПАЗИ САМО..ТОВА Е