Бирата не била виновна за "биреното коремче", а...

На какво тогава се дължи тази визия?!
15 юни 2013 14:45, Румяна Тасева
6
Бирата не била виновна за "биреното коремче", а...
Източник: Reuters

Не е необходимо да сме от екипа на „Разбивачи на митове“, за да си отговорим на въпроса: носи ли вина бирата за закръгленостите над колана и под гърдите. Биреното коремче е мит, твърди Чарлз Бамфорт, професор по хранителни науки и технологии в Калифорнийския университет и награждаван пивовар. Основният източник на калории във всяко алкохолно питие е алкохолът. „Няма нищо магическо в алкохола на бирата, това е просто алкохол като всеки друг“ разяснява той.

Всички алкохоли съдържат еднакво калорични съставки. Няма нищо специално в алкохола от бирата, което да предизвиква натрупване на мазнини само в коремната област.

Типичната визия на подуто коремче, което сме свикнали да наричаме „бирено“, не се дължи на самата бира, а на хранителните навици, свързани с консумацията й. Докато при твърдите алкохоли се хапват предимно „мезета“ - месни деликатеси, риба, сирена и салати, бирата се съчетава най-вече с чипс, пържени картофки и друга мазна храна.

Но дори и при консумацията на повече мазнини, те се „лепят“ по цялото ни тяло и няма причина да се концентрират само към торса.

На какво се дължи все пак този ефект на "бирено коремче"? Подуването на корема се проявява както при почитателите на бира, така и при прекаляващите с други алкохолни напитки. Това състояние се нарича асцит и то само видимо прилича на натрупване на мазнини. В действителност се дължи на натрупване на серозни течности в коремната кухина. Появява се при предразположените индивиди, както и при прекаляване с алкохола.

Още любопитни факти за храни можете да прочетете в рубриката "Хранене и фитнес" на Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Protopopov преди 10 години
Хайде бе, не е причина. Сигурно и не прави мъжете с годините импотентни? Който пие бира... к..а му умира. Е, естествено като с всяко нещо ако се пие от време на време няма нищо страшно. Но всекидневното наливане води до това за жалост.
3
2
 
2
 
! Отговори
Учен преди 10 години
Доказано е, че за да се затопли една бира до телесна температура, са нужни доста повече калории, отколкото има в самата бира.
2
1
 
5
 
! Отговори
123456 преди 10 години
Асцитът е нещо съвсем друго и това, което е писано в тази статия за него е абсолютна идиотщина!!!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стигне ли се до асцит, значи черният дроб вече е заминал.