Новите дроги "изпреварват" забранителния списък

Най-често се продават по интернет
Обновена: 26 юни 2013 16:30 | 26 юни 2013 16:30, Петя Славова
0
Новите дроги "изпреварват" забранителния списък
Снимка: Булфото

"Тор", "соли за вана" и "ароматна трева" - тези синтетични вещества все още не са вписани в забранителния списък и в този смисъл продажбата им не е незаконна, обясни Виолета Богданова от Националния център по наркомании.

Специалистът обясни, че новите дроги обикновено "изпреварват" забранителния списък, а когато те бъдат вписани в него, към тях се прибавя ново вещество и по този начин отново "излизат" от списъка.

В столицата има магазини, в които могат да се намерят тези вещества, като в някои случаи върху етикетите им дори пише, че не са предназначени за употреба от хора. Най-често тези синтетични вещества се продават по интернет или се внасят от Румъния, уточни Богданова.

Новите психоактивни вещества не са изследвани детайлно върху хора и те могат да нанесат още по-сериозни вреди върху тях, каза още Богданова. Днес се отбелязва Международния ден за борба с наркотицитеи наркотрафика, който е под наслов "Направи здравето своя нова тръпка в живота, а не наркотиците", пише БТА.

Засега няма ясни индикации, че държавата ще подкрепи работата на неправителствените организации, работещи по превенция на ХИВ/СПИН, както и с употребяващите наркотици, каза Елмира Нешева, старши експерт в отдел "Превенция и намаляване навредите" към центъра. След 2014 година Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария ще преустанови финансирането на програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", каза още тя.

Нешева посочи, че всеки един лев, вложен в превенция, спестява хиляди левове за лечение на ХИВ/СПИН и уточни, че една спринцовка, каквито от организациите раздават на употребяващите наркотици, струва само пет стотинки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари