Слънчева екзема - появява се заради ултравиолетовите лъчи

На какво се дължат сърбящите мехурите по кожата след плаж
1 юли 2013 15:05, Румяна Тасева
2
Слънчева екзема - появява се заради ултравиолетовите лъчи
Източник: Reuters

Лятото започна и въпреки твърде променливото време навън, прекарваме достатъчно много и приятни моменти под слънчевите лъчи. Какво обаче може да наруши това блажено удоволствие? Да, около 15 % от хората са го изпитвали и това е т. нар слънчева алергия. Всъщност, не се касае за истинска алергия, тъй като тя не възниква по характерния за една алергия механизъм. Слънчевата алергия не води до образуването в организма на антитела, насочени срещу определен алерген, а само наподобява кожните промени, предизвикани от алергична реакция. По-подходящо би било заболяването да се нарича светлинна уртикария или полиморфна светлинна дерматоза.

Основна роля за възникването на този характерен за летния сезон кожен проблем, е слънчевата светлина, особено нейното UV-лъчение (UVA- и  UVB- лъчи). Полиморфната светлинна дерматоза или слънчевата екзема, както още е наричана, се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Може да възникне във всяка възраст, но се проявява в по-голяма степен при деца и младежи. Това заболяване може да предизвиква оплаквания в продължение на години, но обикновено преминава в даден момент от живота без прилагането на каквото и да е лечение.
 

Предполага се, че заболяването се проявява вследствие на действието на дълговълновите UVA-лъчи. Те участват в изграждането на свободните радикали, които са токсични за живите клетки. Свободните кислородни радикали играят съществена роля за появата на слънчева алергия.

Повече за този вид алергия може да научите от Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Русокоситеproblemat e v kozmetichnite kremove ne v slanchevite lachi( stiga da ne se izlaga me glupavo v obednite chasove) Isteriata hodene na plaj e problema.
1
0
 
3
 
! Отговори
Русокосите преди 10 години
Да му мислят русокосите и тези, които хващат трудно загар на кожата.