Стерилитет при мъжа - на какво може да се дължи?

За факторите, които най-често влошават качеството на спермата...
Обновена: 5 юли 2013 20:32 | 5 юли 2013 20:30, Румяна Тасева
2
Стерилитет при мъжа - на какво може да се дължи?
Източник: Reuters

До преди няколко десетилетия се приписваше на жените всеки проблем в областта на зачеването. С развитието на медицината, както и изследванията, свързани с тях, стана ясно, че в поне половината от случаите на безплодие в семействата, проблемът се дължи на мъжа.

Кои са някои от съществените фактори, които влошават качеството на спермата...

Високата температура

За да се образуват жизнеспособни сперматозоиди в тестисите, е необходимо температурата да е средно с два-три градуса по-ниска отколкото тази на тялото. Тъканта на тестисите постига това чрез добре изградена съдова мрежа, която служи за отдаване на излишната топлина. С цел осигуряване на този топлинен обмен е нужно да се осигури и добра циркулация на въздуха. Избягването на тясното и запарващо бельо е от съществено значение за добрата репродуктивна функция на мъжа. С негативно влияние може да се окаже също така редовното посещение на горещи минерални бани, сауни, соларни студиа, както и продължителната работа с лаптоп, поставен върху бедрата.


Наднорменото тегло

Друга причина за повишаване на температурата в тази област е наднорменото тегло. Мастната тъкан се натрупва в по-големи количества около корема, бедрата, ръцете, но не трябва да забравяме, че тя се отлага навсякъде, където има мастни клетки, в това число и тестисите. Едно от свойства, които има мастната тъкан е именно изолационната - т.е. тя нарушава процеса по отдаването на топлина в тази деликатна и чувствителна област. Мъжете с повишена телесна маса имат по-ниски нива на хормоните, което също може да бъде причина за безплодие.

Никотин

Вече е доказано негативното влияние на тютюневия дим що се отнася до качеството на спермата. Опитите показват, че шансовете на един пушач да създаде дете спадат с 50%. Ако се стигне до оплождане, е установено, че се увеличава рискът от аномалии на плода.

Нездравословно хранене

От съществено значение за добрата репродуктивна способност е начинът на хранене. За да осигурим максимално добри условия за развитие на мъжките полови клетки, е необходимо да приемаме достатъчни количества антиоксиданти като Витамин C и Е, цинк и бета-каротен. Менюто трябва да обединява плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, риба и бели меса.

Повече за репродуктивното здраве можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Gena im e takav ., da si vijdal ili 4ul za ciganka koqto ne moje da zabremenee
1
0
 
4
 
! Отговори
сапьора преди 10 години
Абе *** пият пушат а пък са плодовити като плъхове в година криза, да се начуди човек как не им пречат тесните *** и прочие,,,,,да се чуди човек!!!!