Какви опасности крият лубрикантите?

Без лубрикант зле, но с него - понякога още повече
Обновена: 6 юли 2013 17:28 | 6 юли 2013 17:28, Румяна Тасева
7
 Какви опасности крият лубрикантите?
Източник: Reuters

Нуждата от лубрикант при интимен контакт е често срещана и възниква поради множество причини. Дехидратация, употреба на антихистамини, антидепресанти или на други медикаменти, които водят до вагинална сухота, а това на свой ред е предпоставка за болезнен секс. Понеже естествената лубрикация е важен елемент на възбудата, липсата й може да намали значително либидото.
 
На пазара се предлагат множество продукти, като някои от тях са крайно неподходящи за употреба: тези на базата на нефтопроизводни химикали.
 
Най-разпространените лубриканти включват в състава си съединения като пропилен гликол – използван в антифриз и спирачни течности за коли, и полиетилен гликол – използван като лаксатив и в препарати за почистване на печки. Тези химикали пък се запазват по-дълго с помощта на метил- и етилпарабени - консерванти, сочени от мнозина за канцерогенни.
 
Проблемът при тях е, че увреждат гениталната тъкан, която са предназначени да опазват. Това не се дължи на алергичност или свръхчувствителност, а се корени в чисто биофизична несъвместимост.
 
Клетките на човешката кожа тежат средно около 300 изомола, докато моларната тежест на петролните производни в лубрикантите е десетки пъти по-висока. Тези хиперосмозни препарати буквално смачкват клетките, с които влизат в допир. Затоплящото чувство при използване на лубрикант на петролна основа се дължи на факта, че епидермалните клетки се свиват и цели повърхностни слоеве от тях са откъсват и отделят. Това причинява микроскопични разкъсвания на кожната покривка и предразполага към инфекции.
 
При жени, използващи продукти на петролна основа, рискът от бактериален вагинит се повишава 13 пъти! Между 29% и 51% от жените в Европа страдат от това състояние, но над 80% от тях дори не подозират, че го имат и какво го е предизвикало.
 
Друг често срещан нежелан ефект при препаратите на петролна основа е, че разграждат латексовите кондоми. Това обезсмисля употребата им като безопасна форма на контрацепция и защита. За да се избегнат подобни проблеми изходът е да се използват лубриканти на водна основа.

Още полезна информация за здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
ZLA преди 10 години
"Лубрикантите гаранция за горещи страсти" и "Какви опасности крият лубрикантите?"?????????????????Е,може ли да се публикуват такива противопоставящи се статии,едновременно?Давайте ги поне да са една след друга ,през ден!
4
0
 
16
 
! Отговори
Био преди 10 години
Био лубрикант - плюнка по-добро няма . Само да не си ял люто ...
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък си купувам маслоустойчиви презервативи.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, какво стана с Ким
1
2
 
19
 
! Отговори
r преди 10 години
затова, масчица, хубава свинска масчица върши идеална работа а и не е карцерогенна