Кафяв ориз – с какво е по-добър от белия?

Намалява холестерола със 7% при честа консумация
10 юли 2013 14:47, Румяна Тасева
0
Кафяв ориз – с какво е по-добър от белия?
Източник: Reuters

Производството на кафяв ориз се отличава с това, че се премахва само най-горната обвивка на оризовото зърно. Полирането, което превръща кафявия ориз в бял, унищожава  67% от съдържимия в зърната витамин В3, 80% от витамин В1, 90% от витамин В6, повече от 50% от съдържимия манган, около 60% от желязото и почти всички фибри.
 
Освен, че „осакатява“ храната и я прави по-бедна на полезни хранителни вещества, това често налага допълнителната, химическа обработка на белия ориз, целяща да го обогати с витамини В1, В3 и желязо.
 
Само една чаша кафяв ориз дневно доставя 88% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) на манган. Този минерал е изключително важен за добиването на енергия от белтъчини и е въвлечен в синтезата на мастни киселини, важни за доброто функциониране на нервната система и също така – съществен компонент в продукцията на холестерол, чрез който тялото произвежда всички полови хормони. Освен това манганът е мощен антиоксидант, забавящ стареенето и увреждането на някои клетки.

Консумирането на кафяв ориз намаля нивата на „лошия“ LDL холестерол с над 7% само за 10 седмици, се установява в изследване, публикувано в Американския журнал за клинично хранене. Консумацията поне 6 пъти седмично на кафяв ориз забавя развитието на атеросклероза, натрупването на плака по вътрешните стени на кръвоносните съдове и видимо забавя аортната стеноза, пък се твръди в Европейския журнал за сърдечно здраве.

Още полезна информация за храненето можете да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари