Въведоха всички известни гени, водещи до рак, в една база

Това е най-голямата база данни, създавана досега
23 юли 2013 08:21, Румяна Тасева
0
Въведоха всички известни гени, водещи до рак, в една база
Източник: Reuters

Експерти от Националния раков институт на САЩ създадоха най-голямата база данни за генетични мутации, водещи до ракови заболявания, съобщава изданието на Американското дружество за изследване на рака Cancer Research.

Информацията е достъпна за научния свят, като целта е да се обменя опит за действието на медикаментите върху рака. Така медиците ще имат възможност да изучават и прогнозират чувствителността на раковите клетки към специално създаваните таргетни терапии, които атакуват само клетките със специфични туморогенни генетични изменения.

Съвременната медицина залага големи надежди на таргетните терапии в борбата с рака. Тези лекарства атакуват прицелно дадени генетични вариации, виновни за развитието на раково заболяване при конкретния пациент, което обещава много по-добри прогнози за лечението.

Базата съдържа 6 млрд. данни, свързани с 103 медикамента, одобрени от FDA и използвани в практиката, и още 207, които тепърва се разработват според генетичните изменения при 60 линии различни ракови клетки, в това число рак на гърдата, яйчниците, простатната жлеза, правото черво, белите дробове, бъбреците, кръвта, кожата и главния мозък.

Използвайки специално създаден алгоритъм Super Learner algorithm, научният колектив прогнозира успеха от прилагането на лечение с един или друг медикамент. Ползата от програмата е, че се пести не само време за лечение и се намира по-ефикасно такова, но и се пестят много разходи.

Обмяната на информация между медиците в цял свят ще допринесе за по-бързото изучаване на механизмите на туморогенезата и съответно разработването на ефикасни лечения.

Още полезна информация от света на медицината можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари