Динята освежава и ни помага да отслабнем здравословно

Полезен природен продукт за мъже и за жени, при това нискокалоричен
2 авг 2013 11:31,
1
Динята освежава и ни помага да отслабнем здравословно
Източник: Reuters

Наред с доматите, динята е една от най-богатите на ликопен храни. Ликопенът е фитонутриент от групата на каротеноидите – растителни пигменти, които играят ролята на провитамини: при поглъщане се натрупват в черния дроб и при необходимост се преобразуват във витамин А.

Изследване, проведено с над 47 000 души за период от шест години, разкрива, че консумацията на ликопен повече от два пъти седмично, намаляна риска от развитие на ракови заболявания между 21% и 34%. Изследване на медицинския университет на Харвард доказва, че приемът на ликопен чрез диня, червен грейпфрут или гуава поне 5 пъти седмично, понижава риска от рак на простатата с 20%, а при 10 пъти седмично - с 45%. При жените този пигмент може да намали риска от развитие на рак на маточната шийка до 5 пъти.
 
Динята е богата още и на цитрулин – полезна алфа аминокиселина, също с големи предимства за здравето на консумиращия. Тази киселина се натрупва в бъбреците и други органни системи и бива превръщана в аргинин. Добрите нива на аргинин са от изключителна важност за сърдечносъдовата система, като консумацията на диня може да понижи риска от сърдечен удар с до 50%.
 
Разположението на различните полезни компоненти зависи силно от сорта диня, но при всички, най-голяма концентрация на антиоксиданти, флавоноиди, ликопен и витамин С е в периферната част, близо до кората, а не в средината, която е най-сладка и вкусна.
 
Спрямо Ориентировъчния дневен прием (ОДП) 500 грама диня съдържат 71% от ОДП за витамин С, 58% от ОДП за витамин А, 15% калий, 13% магнезий и едва 5% от калориите, необходими за деня или около 150 калории.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: динярак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И увеличава броя на посещенията по малка нужда за деня :D