Синдром на професионалното изтощение - как да го разпознаем?

За тези, които още не са почивали - да внимават!
12 авг 2013 16:50,
1
Синдром на професионалното изтощение - как да го разпознаем?
Източник: Reuters

Като бърнаут синдром се означава състоянието на емоционално и физическо изтощение, което се характеризира с ниска работоспособност и понижаване на либидото. Заболяването се развива както заради професионални задължения, така и заради проблеми в личната сфера.
 
Този синдром не е просто еквивалент на изтощение. Терминът "бърнаут" идва от английски и означава „прегаряне”, което добре описва вътрешната празнота и повишеното чувство на умора при засегнатите. Състоянието, което лекарите наричат бърнаут синдром, се характеризира с три основни признака:

  • емоционално изтощение,
  • понижена работоспособност,
  • изявена деперсонализация - чувство на отчуждение

 
Бърнаут се развива постепено. Обикновено започва с екстремно силна мотивация и истинска отдаденост на работата. Ако това поведение не се възнагради подобаващо чрез признание, награда или финансово възнаграждение, би могло да се стигне до бърнаут. При него има три решаващи симптома, които са разпознаваеми за засегнатите от синдрома. Въпреки това е възможно те да бъдат забелязани първоначално от колеги или приятели.

1. Емоционално изтощение

Това е водещият симптом на бърнаут. Душевните реакции са потиснати, засегнатият се чувства отпуснат и уморен дори само когато мисли за работата си. Усеща все по-голяма фрустрация поради това, че не може да се справим със задачите и все повече затъва в собственото си изтощение. При този синдром съчувствието, което обикновено се изпитва спрямо хората, също намалява.

Повече можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма страшно, българина е мързелив. В комбинация с ниските заплати и трудната реализация този синдром не застрашава никого у нас :-)