Експеримент обещава лечение при синдром на Даун

Учени постигат изключване на третата допълнителна хромозома, водеща до заболяването
20 авг 2013 21:09, Румяна Тасева
0
Експеримент обещава лечение при синдром на Даун
Източник: Reuters

За първи път клетъчни биолози от университета на Масачузетс, САЩ, успяват да изключат допълнителната хромозома в 21 хомоложка двойка, която е причина за синдром на Даун, съобщава сп. Nature.

Синдромът на Даун е вродено заболяване, което се дължи на геномна мутация, получаваща се при деленето на оплодената яйцеклетка, когато 21-та хомоложка двойка се образува вместо от по една хромозома съответно от бащата и от майката, с две хромозоми от страна на майката и една от бащата.

Заболяването е свързано със слаб интелект и редица аномалии в организма, които водят до влошено здравословно състояние, проблемно физическо развитие и кратка продължителност на живота.

Децата с тризомия 21 изискват специални грижи и отношение, което често е свързано с финансови затруднения на семейството и увеличени разходи на обществени средства за здравеопазване в развитите социални държави.

Рискът от синдром на Даун е многократно по-висок при възраст на майката над 35 години, поради което се налага провеждането на профилактични мерки за ранното му определяне при бременната. При новите стандарти медиците са в състояние да предвидят тази опасност в срок между 8-11 гестационна седмица.

Повече можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари