Консумацията на плодове пази сърцето

Вероятно полезният ефект се дължи на антиоксидантите в тях
28 авг 2013 16:07, Румяна Тасева
3
Консумацията на плодове пази сърцето
Източник: Reuters

Ползите на плодовете и зеленчуците за здравето са изтъквани многократно – съдържание на витамини и минерали, антиоксиданти и фибри, които зареждат организма с полезни вещества, помагат му да се освободи от токсините и подобряват перисталтиката на червата. Шведски учени добавят още една полза към целия този списък – консумацията на повече плодове намалява риска от често леталната аневризма на аортата. 

Проучването на д-р Отто Стакелбърг от Института Каролинска, е публикувано в изданието на Американското кардиологично дружество, Circulation. Заключението е базирано на резултатите от 13-годишно проследяване на здравословното състояние на 80 000 души на възраст между 46 и 84 години, разделени на четири групи според ежедневната им консумация на плодове. В този период изследователите регистрират 1086 случая на аневризма на аортата, като 222 от тях са с руптура.

При анализа на данните екипът отчита, че в групата на консумиралите повече от два плода ежедневно рискът от аневризма е с четвърт по-нисък и с 41% е по-малка вероятността от руптура на аневризма, в сравнение с хората, които хапват плод от време на време. Процентите се менят съответно на 31 и 39 в сравнение с участниците, чието меню не включва плодове.

Най-често консумираните плодове са били ябълки и круши, следвани от банани, портокали и други.

Образуването на аневризма на аортата не е свързано с определени симптоми. Повече засегнати са мъжете, среща се при 4,5% от тях на възраст над 65 години и 1,3% при жените от същата възрастова група.

Повече можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
Топ Идиот преди 10 години
А консумацията на чесън пази дупето!
2
0
 
3
 
! Отговори
тихомир преди 10 години
Браво на Ставри,това е точно така и на първо място е недоспиването,дългия работен ден ,микро климата на работното място и в къщи и още ред кой за какво се сети,мен преди 3години ме изкараха 2 екипа на червен кръст в Италия с диагноза стрес-тук не бяха чували ,че може да се диагностира по конкретен начин и ми дадоха 1 месец почивка да не виждан камион!
1
0
 
5
 
! Отговори
Ставри преди 10 години
Най-големият враг на сърцето е големия стрес. Дори и редовната консумация на плодове и заленчуци не може да предотврати поражения на сърцето при ежедневен стрес. Човек трябва да живее в съгласие със себе си и да стои над негативните емоции.