Богатите жени гинат от хронични заболявания, бедните - от тривиални

Очевадна е разликата в продължителността на живота между бедните и заможните
8 сеп 2013 10:33,
1
Богатите жени гинат от хронични заболявания, бедните - от тривиални
Източник: Reuters

Разликата между продължителността на живота на бедните и богатите в икономически развити страни се увеличава застрашително, показва последното проучване на Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс.

Проучването, анализиращо причините за смъртността сред по-възрастните жени, демонстрира, че в по-богатите страни смъртните случаи от незаразни болести, и в частност от рак на стомаха, дебелото черво, гърдата и маточната шийка, въпреки че са водещи причини, са намалели съществено през последните десетилетия.

Жените над 50-годишна възраст в страните със средни и ниски доходи по-често страдат от хронични заболявания, като диабет, които отнемат живота им по-рано в сравнение с богатите страни.

"По този показател "пропастта" между жените в богатите и по-бедните страни става по-голяма. Трябва да започнем да мислим по-задълбочено как да се справим с проблема. Случващото се в богатите страни ни навежда на мисълта, че успехът се дължи на по-добрата превенция и лечение", пояснява д-р Джон Бърд от Световната здравна организация.

При жените над 50-годишна възраст незаразните болести, и в частност ракът, сърдечносъдовите заболявания и инсултът, са най-честата причина за смърт, независимо от нивото на икономическо развитие на страната, в която живеят.

Полезна информация за състояния и болести можете да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари