Пептичната язва – какво представлява и как да я лекуваме?

Понякога се дължи на инфекция с Helicobacter pylori
9 сеп 2013 14:09, Румяна Тасева
2
Пептичната язва – какво представлява и как да я лекуваме?
Източник: Reuters

Пептичната язва представлява ерозия на лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника или хранопровода. Причината за възникването й не е една. Това, което е ясно на медицината, е, че се появява в резултат на дисбаланс между храносмилателните сокове в стомаха и дванадесетопръстника.

В голяма част от случаите на пептичната язва тя се дължи на инфекция с Helicobacter pylori (H. pylori). Друга често срещана причина е приемът на медикаменти като нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства, отпускани свободно в аптеките като аспирин, напроксен, ибупрофен или такива, предписвани с рецепта.
 
Има наблюдения, че някои фактори допринасят за развитието на язва. От нея е по-вероятно да страдат хора, чиито родители са имали язва, при наличие на заболявания на черния дроб, бъбреците или белите дробове. Рикови са и злоупотребата с алкохол и напредването на възрастта.
 
В редките случаи пептичната язва може да се дължи на повишена секреция на стомашна киселина от париенталните клетки на стомашната лигавица, заради ракови заболявания на стомаха, панкреаса или дванадесетопръстника.
 
Обичайно симптомите на язвата включват оплаквания от болка и парене в областта на стомаха между храненията или през нощта, подуване на корема, киселини, гадене и повръщане. Признаци могат да бъдат и прекалено тъмните или черни изпражнения, повръщане на стомашно съдържимо с цвят на ръжда, болка в корема. Някои страдащи губят и тегло, заради невъзможността да се хранят пълноценно.
 
Думата „язва“ е сред най-често споменаваните при оплаквания от здравен характер, което понякога създава поведение състоянието да се неглижира. Въпреки че не може да се прогнозира кога ще мине язвата, наличието й не бива да се пренебрегва. Спазването на препоръчаните от лекаря терапевтичен и профилактичен план могат да подобрят не само състоянието на страдащия, но основно да предотвратят усложненията й като възникване на кървене, перфорация, стомашно-чревна непроходимост. Хората, които приемат нестероидни противовъзпалителни медикаменти, както и тези, които вече са имали язва, трябва да бъдат особено внимателни относно признаци на изявата й и да реагират навреме при установяването им.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сложна тема ,тасева!!