Какви съдове да изберем в кухнята, за да сме здрави?

Отговорът е медни
12 сеп 2013 12:58,
2
Какви съдове да изберем в кухнята, за да сме здрави?
Източник: Reuters
Медта и медните покрития са изключително ефективни в борбата с норовирусите – силно заразни патогени, откриха учени от университета на Саутхемптън. Всяка година в световен мащаб норовирусите причиняват над 267 милиона случая на остър гастроентерит. В Европа лечението на заболяванията, причинени от норовируси, струват стотици милиони евро, десетки хиляди души биват хоспитализирани поради усложнения всяка година.
 
Тези вируси могат да бъдат прихванати предимно от замърсена храна или вода, човешки контакт и контакт със замърсени повърхности. Повърхности, в чийто състав има медни сплави обаче, лишават норовирусите от два от основните им начина на разпространение.
 
Изследването демонстрира как норовирусите загиват при контакта с медни повърхности. Медта действа токсично на вирусния геном и му пречи да използва някои от най-важните си белтъци и жизнени способности.
 
Според данните на учените, без допълнително третиране или обработка, покрития от сплави, съдържащи над 60% мед, убиват норовирусите при стайна температура, докато повърхностите от неръждаема стомана и чугун, дори загряти, ги остават потентни. Медно-никеловите сплави се оказват още по-ефективни, но са твърде скъпи за повечето домакинства, коментират изследователите. 
 
Същите медни покрития са доказано ефективни срещу множество бактерии и гъбични микроорганизми.
 
Сара Уорнс, ръководител на изследването, смята, че подобни антимикробни покрития трябва да се използват задължително не само в публични и частни учреждения - болници, круизни кораби, ресторанти и хотели, но и в домашни условия. От откриването на норовирусите преди повече от 40 години до днес това е най-голямото откритие по отношение на борбата с тях - въпросите покритията създават най-ефективната защита, която съществува до този момент. Норовирусите са устойчиви не само на високи температури, но дори и на някои химически детергенти. 
 
Научният екип предлага употребата на кухненски съдове с оптимални количества медни сплави в тях, като защита на дома от силно заразните вируси и като превенция от множество други бактериални, гъбични и вирусни патогени, включително и срещу MRSA – резистентни на антибиотично лечение стафилококи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
0
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
Ах, умници, медта е отровна бе- да не сте превеждали с гугъл статията?
1
0
 
5
 
! Отговори
Калайджия преди 10 години
Ние това го знаем от векове.