Сънят спомага паметта

Учим по време на сън
16 сеп 2013 14:13,
0
Сънят спомага паметта
Източник: Reuters
Запомнянето на нова информация, като телефонен номер или нова дума, и привикването на спомена за нея от мозъка са две различни дейности, но по време на сън сме способни да ги извършваме едновременно, показва изследване, публикувано в Journal of Neuroscience. 
 
Невробиолози от университетите на Йорк и Кеймбридж потвърждават, че сънят помага на хората да запомнят нова информация и да я подреждат в свой „ментален каталог”.
 
По време на изследването екипът преподава на доброволците нови думи всяка вечер, като след края на занятията ги препитва за научените. След което "учениците" преспиват в специална „сънна лаборатория”, където са имали всички удобства и комфорт на дома. Мозъчната им активност е записвана и следена от изследователите чрезелекроенцефалограма (ЕЕГ). На сутринта доброволците отново са подлагани на тест за същите знания.
 
Резултатите от експеримента явно демонстрират как след добър сън оценките са по-високи, доброволците си спомнят повече думи и ги разпознават по-бързо. Тълкуването на учените е, че сънят е затвърдил спомените им.
 
Подобни добри резултати не се наблюдават в контролната група, която е била обучавана в сутрешните часове и изпитвана надвечер същия ден, без сън в интервала между учене и прилагане на запомненото. 
 
ЕЕГ от опитите сочи, че дълбокият сън с „бавни мозъчни вълни” благоприятства в много по-голяма степен затвърждаването на наученото, отколкото активния REM сън, при който се сънува ярко и живо.
 
Екипът не спира работата си дотук, а решава да провери дали новите думи са се интегрирали със съществуващи знания в „менталния каталог”. Изследователите установяват участието на интересен тип мозъчна активност по време на съня – „завихряния” на мозъчните вълни.Сънните „завихряния” са кратки, но интензивни пориви на мозъчна активност, които отразяват предаване на информация между различни центрове на паметта в мозъка –хипокампуса, дълбоко в мозъка и неокортекса, повърхността на мозъка.
 
Спомените от хипокампуса се запазват отделно от други паметови събития, докато спомените от неокортекса са свързани с други спомени и придобити познания. Доброволците, при които са се наблюдавали най-много завихряния, са показали най-добри резултати на тестовете, по което учените съдят, че новите думи и информация се предават от хипокампуса на неокортекса само или предимно по време на сън. 
 
Според д-р Джейк Тамминен, ръководител на изследването, по време на дълбокия сън мозъкът е способен да асоциира нова информация със стара, като тази връзка остава трайна. Предаването на информация от един паметов център в друг я прави по-бързо достъпна и организирана.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: спомениученесънпамет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари