Как да облекчим болката в мускулите?

Какво да направим след физическо натоварване
20 сеп 2013 22:09,
0
Как да облекчим болката в мускулите?
Източник: Reuters
Мускулната треска е враг на всеки спортуващ, понеже често е достатъчно силна, за да провали тренировъчната програма за дни наред. 
 
Възможно е по-издръжливите да я изкарат на крак, пренебрегвайки дискомфорта. Ако мускулатурата е само изтощена, с подходящо хранене и нискоинтензивна активност, каторазходка или йога, мускулите се отпускат и спират да болят. Важно е натоварването дори в такъв случай да бъде минимално за следващите 2-4 дни, понеже вероятността от мускулно разтягане или разкъсване е много по-висока при подобно състояние.
 
Ако е налично свободно време, топлата вана е препоръчителна. Липсата на движение и повишената температура отпускат бавно и постепенно мускулите, като за около 20-30 минути трябва да е постигнато значително подобрение. То може да бъде измерено с просто наблюдение: ако излизането от ваната е по-лесно и безболезнено, отколкото е било влизането, значи методът е подействал.
 
Липсата на време обаче оставя по-неприятния избор - охлаждането. Макар и ефективен, методът може и да е с краткотраен ефект. Подуването на мястото на претоварен мускул е нормална част от процесите по „поправка” на тъканта. Някои подувания са по-болезнени от други, но студът от малко лед, завит в кърпа, може да притъпи значително болката за кратко време.
 
Разтривките с мехлеми и мазила загряват тъканите и подобряват кръвообращението към болезнените мускули, което ги релаксира и отпуска.
 
Масажът също е добра алтернатива, но не трябва да бъде дълбок, а повърхностен – да раздвижи само схванатите и стегнати мускули. Препоръчва се разстягащ масаж с подходящо камфорово или друго масло, с продължителност 15-20 минути.
 
Най-нестандартната форма на противодействие срещу мускулната треска са... прегръдките. Научно е доказано, че продължителните прегръдки освобождават „хормона на любовта” – окситоцин. Той помага на мускулите да се възстановят много по-бързо, стабилизира кръвната захар, понижава болката и спомага за отделянето на повече енергия от собствените мазнинни запаси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари