Какви са ползите от яйцата за здравето ни?

А на черупката им?
20 сеп 2013 16:06,
4
Какви са ползите от яйцата за здравето ни?
Източник: Reuters
Едно пържено яйце на закуска може да понижи високото кръвно налягане, твърдят учени. Те акцентират върху протеин от яйчния белтък, който наподобява, структурно и функционално, съединение от лекарства за хипертоници.
 
То действа по сходен механизъм и с незначителни отклонения като ACE-инхибиторили ангиотензин-конвертиращ ензим. С този тип медикаменти се третира не само хипертония, но и прогресивната сърдечна недостатъчност, чрез възпрепятстване на основната функция на хормона ангиотензин – да стеснява кръвоностните съдове.
 
Учените от канадския университет Alberta твърдят, че протеин, действащ като ACE-инхибитор, се формира, когато яйцето влезе в досег със стомашните ензими. Съединението е най-потентно, когато яйцето е приготвено чрез пържене. 
 
Проф Брус Грифин споделя, че погрешното отнасяне на яйцата към нездравословното хранене и високия холестерол трябва да остане в миналото. Наситените мазнини от твърде много източници, а не холестеролът от яйцата са основните виновници за високия кръвен холестерол при човека, наред с тютюнопушенето, наднорменото тегло и липсата на физическа активност.
 
Професорът допълва, че под черупката си, яйцата са сред най-плътните на полезни съставки храни. Не бива да се забравя и самата черупка – изградена от калциев карбонат, тя съдържа впечатляващи количества калций. Черупката може да бъде разградена от мощните стомашни киселини, като солната киселина, при което голяма част от нейния калций ще стане достъпен за усвояване от организма. Една чаена лъжичка стрита на прах яйчена черупка, два пъти седмично, намалява с 23% риска от рак на храносмилателната система.
 
С черупките не трябва да се прекалява, понеже приемът на повече от две чаени лъжици седмично крие риск от образуването на калциев оксалат, който може да доведе до образуване на камъни в бъбреците.
 
Изследването е публикувано в J. of Agricultural and Food Chemistry reports, 2009.
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ям яйца по панагюрски щото ги подправям с тревица и съм доволен
3
0
 
3
 
! Отговори
Яжте наздраве! преди 10 години
Преди седмица четох същото, само че учените бяха китайски и сравнението се правеше с каптоприл. Съдовете свива Ангиотензин II, производно на ангиотензина, а не самият ангиотензин. АКЕ-инхибиторите участват в потискането на прехода ангиотензин - ангиотензин II. Да, ама 10% от хората имат друг изоензим от този, който се потиска от този клас лекарства (каптоприл, еналаприл, периндоприл и др.) и те, естествено не им действат.Казвам всичко това с молба преводачът да пита първо някой доктор.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълна пародия , алооооооо сменете поне снимката,а след това и автора на статията заради пълната си некадърност.
1
2
 
13
 
! Отговори
черупка преди 10 години
Яйцата са пържени бе, неграмотници, а не варени, каквито сте снимали.Малко по-отговорно де!