Камъни в бъбреците – как да ги разпознаем?

По 5 признака
2 окт 2013 17:58,
3
Камъни в бъбреците – как да ги разпознаем?
Източник: Reuters

Камъните в бъбреците представляват части от твърдо вещество, което се образува, когато разтворените субстанции в урината са високо концентрирани. Най-често те могат да бъдат от калций, оксилат и фосфат. Размерите им започват от диаметър, голям няколко милиметра, и могат да достигнат размерите на малък камък. 

Приблизително 10% от хората страдат от камъни в бъбреците през определен етап от живота си. По-често засегнати са мъжете. Напоследък обаче статистиката се обръща, и камъни в бъбреците се срещат по-често при жени, дори и при деца.

Възможно е наличието на камъни в бъбреците да премине без появата на симптоми, когато размерът на камъните е много малък. Как да разпознаем обаче, че тялото сигнализира именно за този проблем и кои са симптомите при камъни на бъбреците?

1. Болка

Болката, причинена от камъни в бъбреците, може да варира от лека до тежка, от тъпа до остра. Камъните с по-голям размер причиняват болка, докато преминават през пикочопроводите и бъдат изхвърлени от организма чрез урината. 

Най-често болката, която сигнализира за камъни в бъбреците, е в задната част на гърба (от двете страни), в долната част на корема, слабините, както и под ребрата. Болката може да идва на етапи. Може да се появи и болезнено уриниране.

2. Гадене и повръщане

Когато болката е много тежка, може да се появи гадене и повръщане. Когато камъкът се придвижва надолу през уретъра и запуши пътя на урината, се изпитва много силна болка.

Силната болка, гаденето и повръщането обиктновено се третират със силниболкоуспокояващи медикаменти. 

Останалите симптоми може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
художника преди 10 години
Преди 12 г. имах страхотна бъбречна криза, оказа се малкият дявол- пясък. Тогава доктора ми каза: Сега ще ти бия една инжекция, но тя е само временно! Взимаш в къщи 3 топли бири и 100гр. водка, това ще те оправи! От страх да не ме заболи отново си купих каса бира и бутилка водка. Не знаете за к`во пикаене става въпрос!!! И за к`во напиване :):):):)До ден днешен нямам проблеми с бъбреците.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
копайте с кирката и ще излязат !
1
0
 
5
 
! Отговори
hdUSHdwg5235erd преди 10 години
Пийте повече вода и всичко ще е наред.