Морска или трапезна сол – кой е правилният избор?

Подправката се използва от хилядолетия
7 окт 2013 20:30,
5
Морска или трапезна сол – кой е правилният избор?
Източник: Reuters

Солта се използва от хилядолетия като незаменима подправка. Морската сол съдържа по-голямо разнообразие от микроелементи от обикновената трапезна сол. По-скъпа е, въпреки че е минимално преработена. Морската сол еотличен заместител на трапезната – понижава приема на натрий, без организмът да се лишава от полезни микроелементи.

Морската сол съдържа множество минерали: калций, натрий, калий, магнезий, желязо, цинк, бромид и др. Важна особеност, която я различава основно от трапезната сол е ниското йодно съдържание. За разлика от минимално преработения продукт, трапезната сол се обогатява изкуствено с йод.

Това започва през 60-те години, когато зачестяват случаите на гуша поради йоден дефицит. Практиката продължава и до наши дни, но повечето потребители вече нямат нужда от обогатена с йод сол, а от здравословна диета.

Натрият в 1 г трапезна сол е с относително равна концентрация на натрия в 1 г морска сол. Морската сол е по-добрият избор, понеже кристалите й са много по-едри и когато бъдат погълнати, не заемат същата площ като по-малките, ситни кристали на трапезната. Колкото по-малко площ заемат кристалите в храносмилателната система, толкова по-лесно биват усвоени от организма. Това качество на морската сол носи плюс за сърдечносъдовата система, понеже една от основните причини за повишено артериално налягане е засиленият прием на натрий чрез храната.

Минералите от морската сол се йонизират в телесните течности и бързо попълват дефицитите в организма за поддържането на електролитен баланс. От това зависи здравето ни, нормалната мозъчна функция и координираността на мускулните съкращения. 

Макар да има повече полезни съставки от трапезната и да предлага по-малко натрий от нея, морската сол си остава сол и с нея не бива да се прекалява също. Консумирана в същите количества, като трапезната, тя ще понижи приема на натрий от храната с около 1/3. За да се сведе натрият в храната до 2/3, специалистите съветват ястията да се посоляват само преди сервиране, не и при готвене. 

Високите нива на натрий се асоциират предимно с хипертония, но могат да предизвикат и хипернатриемия– състояние на силен електролитен дисбаланс, водещо до неутолима жажда, а в по-тежки случаи и до конвулсии, припадъци и кома.

 

Още полезна информация за здравето четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И къде е грешката "даскале"?
4
0
 
1
 
! Отговори
Даскал преди 10 години
"Морската сол съдържа множество минерали : калций, натрий, калий, магнезий, желязо, цинк, бромид и др."Открийте грешката и получавате четворка.
3
0
 
4
 
! Отговори
al преди 10 години
"Колкото по-малко площ заемат кристалите в храносмилателната система, толкова по-лесно биват усвоени от организма" тук определено някой се е объркал. Колкото по-голяма е площта, толкова по-лесно се усвояват веществата. Идеята е точно обратната - морската сол се усвоява по-малко от трапезната в организма, което е здравословно. Но от друга страна над 90% от солта я приемаме, чрез хранителни продукти и сготвени ястия, където тя е разтворена, така че големината на кристалите не е важна.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това е фундаментален въпрос
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само Черномоски червен бахур,посолен с Поморийска сол,от едрата да дращи.